Hayvan HaklarıManşetYaşam

Araştırma: Köpekle vakit geçirenin stresi azalıyor, konsantrasyonu artıyor

0

Güney Kore’deki Konkuk Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, köpeklerle etkileşimin stres giderme ve konsantrasyonla ilişkili beyin dalgalarını artırdığını ortaya koydu.

Araştırma, köpeğin birlikte yaşadığı insana iyi bir refakatçi olmanın dışında bir anlamda iyi bir terapist görevi de üstlendiğini gösteriyor.

Köpekler,  hali hazırda dünyanın pek çok bölgesindeki hastanelerde ve okullarda, duygusal destek veya engelli hastalara yardımcı olmak üzere hastalara ve çocuklara eşlik ediyor. Bu uygulama, yaşlıların yalnızlığını gidermesinin yanı sıra, stres azaltma, duygusal doygunluk yaratma, olumlu hormonları yükseltmeye destek oluyor, rehabitasyon ve terapi programlarında önemli görevler üstleniyorlar. ABD‘deki Johns Hopkins Hastanesi,  terapi köpeklerinin hastaların hastanede kaldıkları süre boyunca ağrı düzeylerini azalttığı ve kan basıncını düşürdüğünü açıklamıştı.

Daha önce yapılan pek çok araştırma da insanların köpeklerle etkileşime girdiğinde sosyal hayata bağlanma ve sevgide rol oynayan oksitosin hormonunun arttığını, stresle bağlantılı olan kortizol seviyelerinin ise azaldığını ortaya koymuştu.

Daha az yorgun ve depresif insanlar

Araştırma insanların bir köpekle etkileşime girdiğinde beyinlerinde ne tür olumlu gelişmeler yaşandığını gözler önüne seriyor.

Araştırma ekibi, bir köpekle çeşitli aktivitelerde bulunan insanların, elektrotlar kullanılarak beyinde elektriksel aktiviteyi ölçmek için kullanılan bir test olan elektroensefalogramı (EEG) aracılığıyla 30 yetişkin denek üzerindeki etkilerini detaylı bir şekilde araştırdı.

Bu deneyde araştırmacılar, katılımcıların “temel itaat, görgü kuralları, saldırganlık ve sosyallik konusunda tam eğitimli” 4 yaşındaki standart bir evcil köpekle etkileşime girmesini sağladı. Testlerde köpekle oynamak, ona yemek vermek, okşamak veya onunla fotoğraf çekmek dahil toplam sekiz aktivite mercek altına alındı.

İnsanların duygusal tepkileri de köpekle yapılan aktivitelere bağlı olarak farklı anketler ve raporlama testleri kullanılarak değerlendirildi.

“PLOS ONE” dergisinde yayımlanan bulgular, köpekle yapılan tüm aktiviteler sırasında katılımcıların kendilerini daha az yorgun ve depresif hissettiklerini ortaya koydu. Köpeği beslemek, okşayıp sevmek, kucağa almak sayesinde daha düşük stres seviyelerinin tespit edildiği bulgusuna yer verilen raporda, bunun da ruh halinin iyileşmesine yol açtığı kaydedildi.

Stres yüklenmeden daha fazla konsantrasyon imkanı tanıyor

Köpekle etkileşim sırasında stresin düşmesinin dışında konsantrasyonun da arttığı görüldü.

Beyinde elektriksel aktiviteyi ölçmek için kullanılan elektroensefalogram sayesinde, köpeği okşamak, bakım ve hayvanla oyun sırasında dikkat ve konsantrasyonla bağlantılı beta dalgalarında bir artış olduğu gözlendi.

Deney sırasında beta dalgalarının yoğunluğunun, hayvanla temasın yoğunluğuyla birlikte arttığı tespit edildi.

Araştırmanın bir sonraki adımı bu sonuçları daha fazla sayıda katılımcıyla teyit etmek olacak. Katılımcıların köpeklere olan yakınlıklarından dolayı çalışmaya katılmayı kabul etmeleri yüzünden, araştırmacılar, geniş çaplı yapılacak testlerdeki sonucunun da önemli olduğu görüşünde.

Araştırmayı gerçekleştirenler, bu çalışmanın “hayvan destekli müdahalelerin terapötik etkilerini ve altında yatan mekanizmaları açıklamak için değerli bilgiler sağladığını” düşünüyor.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.