Bilim-TeknolojiManşetSağlık

Yeni geliştirilen kan testi ile kanser önceden tespit edilebiliyor

0

Kanser, belirtileri kişi tarafından fark edildiğinde çoğunlukla tüm vücudu sarmış oluyor.  Bu da tedaviyi zorlaştırıyor. Ancak yeni geliştirilen bir kan testine bakılırsa, bu durum değişebilir. Test, 50 farklı tipteki kanseri erken aşamalarda tespit edebiliyor.

Nature’da yer alan habere göre ABD’nin Teksas eyaletindeki Woodlands Onkoloji Araştırmaları‘ndan Michael Seiden ve ekibi, 2 bin 185 kanserli hastadan ve 2 bin 131 sağlıklı hastadan alınan kan örneklerini karşılaştırdı. Araştırmacılar, aldıkları DNA örnekleri üzerinden, kanserin belirtisi olan kimyasal değişiklikleri incelediler.

Erken evreyi tespit edebiliyor

Araştırmacılar daha sonra bu kimyasal temelden yola çıkarak kanserin varlığını tespit etmek üzere bir algoritma geliştirdi. Yüzde 12’si ölümcül olan kanserlerde algoritma tümör belirtilerini tespit edebildi, bu oran ilerlemiş kanserlerde ise yüzde 92’ydi. Algoritma erken evrede olan hastaların ise yüzde 39’unda tümör belirtilerini görebildi.

Vakaların yüzde 93’ünde ise test, dokudaki kanserin tipini doğru tespit etti Araştırmacılar, kanserin çoklu tiplerinin ve vücuttaki yerlerinin tespit edilebilmesinin tedavide başarıyı arttıracağını söylüyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.