DünyaManşetSağlık

Araştırma: Kalp hastalığı olanların az miktarda içki içmesi yeniden hastalanma riskini azaltıyor

0

Birleşik Krallık’ta BMC Medicine isimli akademik dergide yayımlanan bir araştırma, kalp hastalığı olanların, günlük az miktarda içki tüketmesinin yeniden kalp rahatsızlığı yaşama riskini azalttığını ortaya koydu.

Araştırmada hiç alkol tüketmeyenlere göre, haftada 105 grama kadar alkol tüketiminin kalp rahatsızlığı olanlarda yeniden kalp krizi geçirme, inme gibi kalp hastalıklarına karşı koruduğu belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği haftalık tüketimin altında olan alkol miktarı, bir şişe şaraptan biraz fazla ya da orta alkollü altı biraya eşit.

‘En az risk günde 6-8 gram alkol tüketenlerde’

Araştırma için kalp krizi, inme ya da angina yaşayıp 20 yıl boyunca takip edilen 14 bin kişinin verleri toplanırken, 12 araştırmadan alınan sonuçlar da analize eklendi ve toplam 48 bin kişinin verileri incelendi.

İncelenen verilere göre, en az risk günde 6-8 gram alkol tüketenlerde.

Günde 8 gram alkol tüketenlerde, hiç alkol tüketmeyenlere kıyasla, ikinci bir kardiyovasküler rahatsızlık geçirme riskinin yüzde 27 azaldığı görüldü.

Miktarın daha da azaltılması durumunda, günde 6 gramdan az alkol tüketiminde, faydanın neredeyse iki katına çıktığı belirtildi. Bu kişilerde içmeyenlere kıyasla yeniden kalp krizi, inme gibi risklerin yüzde 50 oranında azaldığı görüldü.

‘İçki içmeyi bırakmaya gerek olmayabilir’

Araştırmanın yazarı University College London’dan Chengyi Ding, konuyla ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:

Bulgularımız kardiyovasküler hastalığı olanların yeniden bir kalp rahatsızlığı geçirmemek için içmeyi bırakmalarının gerekmeyebileceğini gösterdi. Ancak haftalık alkol tüketimini azaltmayı düşünmeliler.”

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.