Dünyaİklim KriziManşet

Araştırma: Isınmayı 2°C ile sınırlandırmak MENA’daki ısıya bağlı ölümleri yüzde 80 önleyebilir

0
ısınma

Yeni bir araştırma, küresel ısınmanın 2°C ile sınırlandırılmasıyla, yüzyılın sonuna kadar Orta Doğu ve Kuzey Afrika‘da tahmin edilen ısıya bağlı ölümlerin yüzde 80’inden fazlasının önleyebileceğini ortaya koydu.

Pazartesi günü (3 Nisan) The Lancet Planetary Health dergisinde yayımlanan çalışma, kısaca MENA olarak anılan Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinin, dünyanın iklim açısından en kırılgan bölgelerinden biri olduğunu ve bölgedeki maksimum sıcaklıkların yüzyılın sonuna kadar yaklaşık 50°C dereceye kadar yükselebileceğini gösteriyor.

‣ İklim değişikliği Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yaşanmaz koşullar yaratıyor

Independent‘tan Stuti Mishra‘nın aktardığına göre, çalışmayı yürüten bilim insanları, yüksek emisyon senaryoları altında, 2081 ile 2100 yılları arasında MENA’da ısıya bağlı yıllık ölümlerin 100 binde 123 kişiye yükselebileceğini vurguluyor.

Bu sayı, mevcut rakamların yaklaşık 60 katı ve dünya çapındaki benzer senaryolar altındaki tahminlerin üzerinde.

ısınma

‘COP28’de güçlü emisyon azaltım politikaları şart’

Ancak 2015 Paris Anlaşması ile kabul edildiği üzere ülkelerin küresel ısınmayı yüzyılın sonuna kadar maksimum 2°C ile sınırlandırılması halinde, bu ölümlerin yüzde 80’inden fazlası önlenebilir.

Dünya halihazırda 1,2°C ısınmış durumda ve sera gazı emisyonlarının artmaya devam etmesiyle, Paris Anlaşması’nın ısınmayı sınırlamaya yönelik daha ideal hedefi olan 1,5°C sınırının yakında aşılması bekleniyor.

‣ İklim değişikliği on yıllar içinde Asya ve Afrika’nın bir kısmını yaşanmaz hale getirebilir

Çalışma, MENA bölgesindeki 19 ülkede ısıya bağlı ölümlerdeki mevcut ve gelecekteki eğilimleri, zaman içindeki potansiyel sera gazı emisyon seviyelerindeki değişimler ve farklı sosyoekonomik senaryolar dahilinde modelledi.

İran‘ın yüksek emisyon senaryosunda 100 binde 423 ölümle MENA bölgesinde en yüksek yıllık ölüm oranına sahip olması bekleniyor; Filistin, Irak ve İsrail gibi diğer ülkelerde de 100 binde sırasıyla 186, 169 ve 163 ölüm gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Bilim insanları, klima gibi geleneksel ısı adaptasyon çözümlerinin yeterli olmayacağı ve Dubai‘de yapılacak olan Birleşmiş Milletler İklim Konferansı‘nda (COP28) daha güçlü emisyon azaltım ve uyum politikaları üzerinde anlaşmaya varılması gerektiği konusunda uyarıyor.

‣ İklim krizi: 2070’te her üç kişiden biri iklim göçmeni olabilir

İsrail ve Kıbrıs gibi ısıya bağlı ölüm oranlarının bölgesel ortalamanın üzerinde olduğu ülkelerde klima ile iklimlendirmeye bağımlılık nispeten yüksek seyrediyor.

London School of Hygiene & Tropical Medicine’in küresel çevre sağlığı profesörü ve baş yazar olan Shakoor Hajat, “Daha güçlü adımlar atılsa bile, bölge ülkelerinin vatandaşlarını aşırı sıcakların tehlikelerinden korumak için iklimlendirmeden başka yollar geliştirmesi gerekiyor” diyor ve ekliyor:

“Sağlık sistemlerinin güçlendirilmesi ve MENA ülkeleri arasında koordinasyonun iyileştirilmesi, bölgedeki iklim değişikliğinin sağlık üzerindeki etkileriyle mücadelede kilit rol oynayacak.”

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.