İklim KriziManşet

Araştırma: İklim krizi nedeniyle tek eşli albatrosların ‘boşanma’ oranı arttı

0

Tek eşli ve eşine en sadık canlılardan biri olarak bilinen albatroslar arasında ‘boşanmalar’ arttı. Araştırmacılar bunun nedeninin küresel ısınma olabileceğini söylüyor.

Royal Society dergisinin araştırmasına göre iklim krizi ve okyanusların ısınması albatroslar arasındaki ‘ayrılık’ oranını artırdı. Normal şartlar altında albatrosların yalnızca yüzde bir ila üçü eşlerini bırakıp başka eş arayışına giriyor. Bu da genellikle üreme sorunu yaşanırsa görünüyordu.

Ancak 15 yıl boyunca Falkland Adaları’ndaki 15 bin 500 albatros çiftinin incelendiği araştırma, üreme sorunu yaşanmasa bile iklim ve buna bağlı olarak okyanus sularındaki değişiklikler  nedeniyle bu durumun değiştiğini ortaya koydu.

Guardian‘da yayımlanan araştırmanın yazarlarından Lizbon Üniversitesi öğretim üyesi Francesco Ventura temelde iki spesifik neden olabileceğini söyledi: Bunlardan ilki ısınan sularda balık popülasyonunun azalması ve albatrosların yiyecek bulmak için daha uzaklara uçmak zorunda olmaları. Yiyecek peşine düşen albatros üreme zamanı vaktinde geri dönemediğinde de eşleri başka biriyle ‘yola devam edebiliyor.’

Ventura, balık eksikliği hesaba katıldığında bile, daha sıcak suların yüzde 8 gibi alışılmadık derecede yüksek ayrılma oranlarıyla ilişkili olduğunu öğrendiklerinde şaşırdıklarını söyledi.

‘Eşcinsel çiftler de görülmeye başlandı’

Yeni Zelanda‘da 30 yıldır albatroslar üzerinde araştırmalar yapan Dr Graeme Elliot da bu kuşların son yıllarda sayılarının azalmasının çiftleşme alışkanlıklarını da değiştirdiğini söyledi. Albatroslarda eşcinsel çiftlerin görülmeye başlandığını belirten Elliot, Antipodes Adası‘nda erkek çiftler görmeye başladık ki daha önce tanık olduğumuz bir durum değil. Bazı erkekler diğer erkeklerle eş oluyor çünkü dişi bir eş bulamıyorlar” dedi.

Elliot’un araştırdığı gezgin albatros popülasyonları her yıl %5-10 oranında azalıyor ve 2005’ten beri düşme eğilimi gösteriyor. Bunun temel nedenleri,  daha az av, ısınan sular ve insanların artan ton balığı avcılığı…

Dr. Eliot, gidişat tersine çevrilmezse, albatrosların soylarının tükenebileceğini kaydetti.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.