Araştırma: Ev içinde şiddet gören her beş LGBTİ+’dan ikisi aileden destek almıyor

Yeni bir araştırma, ev içinde tacize uğrayan LGBTQ+'ların yüzde 40'ının arkadaşlarından veya ailelerinden destek görmediğini ortaya koydu. Araştırma büyük şehirlerin dışında yaşayan LGBTİ+'lar ve özellikle trans veya nonbinaryler için desteğe ulaşmanın çok daha zor olduğunu gözler önüne serdi.

YouGov tarafından aile içi şiddete karşı yardım kuruluşu olan Galop için Birleşik Krallık genelinde 2 bin 42 kişiyle yürütülen bir anket çalışması gerçekleştirildi. Araştırma, LGBTQ+’lara yönelik devlet tarafından sağlanması gereken desteğin eksikliğini ortaya koydu.

Ankette, katılımcılara aile içi tacize maruz kalma deneyimleri ve desteğe erişimleri hakkında sorular soruldu.

6 Haziran Salı günü yayınlanan araştırma, bir aile üyesi veya partneri tarafından tacize uğrayan LGBTQ+‘lara yönelik destek eksikliğini ortaya koydu.

Araştırmaya göre, her beş mağdur LGBTQ+’dan ortalama üçü destek hizmetlerinden profesyonel yardım alamıyor.

Araştırma: Trans ve non-binaryler için destek almak çok daha zor

Trans ve ikili cinsiyet sisteminin dışında yer alan non-binaryler için ise durum çok daha karanlık: Araştırmaya göre bu kişilerin ortalama olarak yalnızca sekizde biri ailelerinden destek alıyor.

İstatistikler ayrıca büyük şehirlerdekilerle karşılaştırıldığında, taciz anında bir köyde veya daha küçük bir şehirde yaşayan mağdur LGBTQ+’ların hangi desteğin mevcut olduğundan habersiz olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

PinkNews‘in aktardığına göre; ankete katılan ve bir aile üyesi veya partnerleri tarafından tacize uğradığını dile getirenlerin yüzde 81’i,  LGBTQ+’lara yönelik hizmetlerin çok az olduğu veya hiç olmadığı büyük şehirlerin dışındaki bölgelerde tacize uğradığını söyledi.

Bazı katılımcılar, daha büyük bir kasaba veya şehirde ya da büyük şehirlerin yakınında yaşadıkları veya çalıştıkları için kendilerini “şanslı” olarak tanımladı. Çünkü bu, katılımcılara göre desteğe erişme olasılıklarının daha yüksek olduğu anlamına geliyor.

‘Bana bir uzaylı gibi baktı’

Şiddete uğrayan LGBTQ+’lardan biri şunları söyledi:

“O sırada ailemle yaşıyordum. Bunun için beni suçlamanın bir yolunu bulurlardı, bu yüzden bunu kendime saklamak daha kolaydı.”

Bir başka katılımcı ise yaşadıkları bölgede desteğin ne kadar az olduğunu anlatarak destek istemeleri durumunda dışarı atılmaktan korktuklarını belirtti. Bir diğeri ise “LGBT+’ları desteklemeyen hizmet kuruluşları bana uzaylı gibi baktı” dedi.

Araştırmayı gerçekleştiren kuruluş Galop’un CEO’su Leni Morris, sonuçları şöyle değerlendirdi:

“Mağdur LGBTQ+’lar, Londra gibi büyük bir şehirde yaşamaya bağımlı kılınarak sistem tarafından yüzüstü bırakılıyor.”

Morris, tüm LGBTQ+ istismar mağdurlarının ihtiyaç duydukları yerde ihtiyaç duydukları desteğe erişebilmelerini sağlamanın önemini vurguladı.

Ayrıca Morris, bu raporun destek talebinin kapasiteden çok daha fazla olduğunu ve yoğun pratik destek isteyen mağdur LGBT+’ların karşılanabilenden dokuz kat daha fazla olduğunu gösterdiğini dile getirdi.

Son olarak Leni Morris, Birleşik Krallık hükümetine de çağrıda bulundu:

“İhtiyaç duydukları desteğe erişemeyen bu kadar çok sayıda LGBT+ varken hükümeti bu ülkenin neresinde olurlarsa olsunlar istismar mağduru LGBT+’lara yüksek kaliteli uzman destek hizmetlerinin sunulmasını sağlamaya çağırıyoruz.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR