DünyaDoğaManşet

Araştırma: Dünyanın yarısına henüz el değmedi, korumak için geç değil

0
 
Science Daily‘nin aktardığına göre, ABD’de Ulusal Coğrafya Topluluğu ve Kaliforniya Üniversitesi’nin yaptığı araştırma, insanlığın hızla ve kararlı biçimde harekete geçmesi halinde Dünya topraklarının kabaca yarısının kısmen el değmemiş biçimde korunabileceğini ortaya koydu.
 
Sonuçları “Global Change Biology” dergisinde yayımlanan araştırma çerçevesinde insan eli değmemiş toprakların oranını hesap etmek için yakın geçmişte çıkan ve doğal toprakların antropojenik topraklara dönüşümünü ortaya koyan dört küresel harita karşılaştırıldı. İnsanın etki ettiği topraklara, tarla ve çiftliklerin yanı sıra şehirler ve madencilik yapılan arazilerin dahil edildiği belirtildi. 

‘Nüfus ılıman bölgelerde toplanıyor’

Araştırma ekibinde yer alan coğrafya profesörü Erle Ellis, “İnsanın toprak kullanımı, Dünya’nın kalan doğal ortamlarını, özellikle ılıman ve yaşamaya daha elverişli bölgelerde gitgide tehdit ederken, toprakların neredeyse yarısı geniş çaplı yoğun kullanımın olmadığı yerlerde bulunuyor” dedi. 

Yeryüzünün yaklaşık yüzde 15’i, okyanusların da yüzde 10’u şu anda bir biçimde korunuyor. Çevre örgütleri ise hükümetlere, yeryüzü ve okyanusların koruma altındaki bölümünü 2050’ye kadar yüzde 50’ye çıkarmaları çağrısında bulunuyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.