İklim KriziManşet

ABD’de 2020 seçimlerinin gündemi, iklim değişikliği

0

Küresel ısınma Demokratlar için “en önemli” konulardan biri. Cumhuriyetçilerin ise sadece yüzde 12’si bunun ‘çok önemli’ olduğunu belirtiyor

ABD’de halkın 5’te 2’si iklim değişikliğinin 2020 başkanlık seçimlerinde oylarını belirlemede etkili olacağını söylüyor. George Mason Üniversitesi’nin Yale İklim Değişikliği İletişim Programı’yla birlikte gerçekleştirdiği kamuoyu araştırmasına binden fazla kişi katıldı.

Independent’in haberine göre, ankete katılanların yüzde 38’si adayların küresel ısınma konusundaki yaklaşımlarının 18 ay sonra yapılacak seçimlerde oy kullanırken kendileri için “çok önemli” olacağını kaydetti. 2016 seçimlerinde bu oran yüzde 33’tü.

Araştırmacılar, Demokratların önde gelen aday adaylarının çevre sorunlarına çözümler bulma noktasında baskı altında olduğunu belirtiyor. Yale İklim Değişikliği İletişim Programı Direktörü Anthony Leiserowitz, “Bu hakikaten Demokratların tabanı için en önemli konulardan biri” ifadesini kullandı.

Uzmanlar, şu ana kadar başkanlık için yarışan aday adaylarından, Beto O’Rourke ve Jay Inslee’nin detaylı iklim planı sunarken, Elizabeth Warren’ın bir dizi spesifik öneri getirdiğini belirtti. Demokrat aday adayları arasındaki yarışı önde götürdüğü görülen Joe Biden da iklim değişikliği konusunda baskı hissediyor.

‘Halk görmeye başladı’

Los Angeles’ta bulunan Kaliforniya Üniversitesi’nin Emmett İklim Değişikliği ve Çevre Enstitüsü’nden Sean Hecht, “Halk, ülkenin batısında dikkat çeken orman yangınları, Körfez Kıyısı ve Florida’da yükselen deniz seviyesi ve hava durumunun çiftçileri etkileme şekli sonucunda iklim değişikliğinin etkisini görmeye başladı” dedi.

Yapılan ankette, başkan aday adaylarının iklim değişikliği konusundaki görüşlerinin kendileri için “çok önemli” olduğunu söyleyen Demokratların oranı yüzde 64. Kayıtlı bağımsız seçmenlerde yüzde 34 olan bu oran, Cumhuriyetçilerdeyse yüzde 12’de kaldı.

Ortaya çıkan oranların iklim bilimine şüpheyle yaklaştığını açıkça dile getiren ABD Başkanı Donald Trump’ı sıkıntıya sokması beklenmiyor. Geçen yıl Kasımda Trump, iklim değişikliğinin feci ekonomik sonuçları olacağını öngören kendi yönetiminin raporuna “İnanmıyorum” diye karşılık vermişti. Fosil yakıtlardan yana politika yürüten Trump, özellikle “güzel, temiz kömür” kullanımını savunuyor.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.