Doğaİklim KriziManşet

Araştırma: Birleşik Krallık’taki deniz çayırlarının yüzde 92’si yok oldu

0
Fotoğraf: Frogfish Photography

Yapılan bir araştırma Birleşik Krallık sularında yer alan deniz çayırlarının yüzde 90’ının yok olduğunu tespit etti. Bu azalışın ‘felaket olarak’ nitelendirildiği araştırmada popülasyonlarını artırmak için çalışma yapılabilecek bölgeler de işaretleniyor.

Deniz çayırlarının yeniden canlanmasının iklim krizini tetikleyen karbondioksiti hızla emme ve deniz atlarından yavru morinaya kadar yüz milyonlarca balığa yaşam alanı sağlayama görevi göreceği belirtiliyor.

Çoğu son 30 yılda yok oldu

Deniz çayırları dünyanın tümünde bir gerileme yaşadığı önceki araştırmalarda da söyleniyordu ancak Frontiers in Plant Science’ta yayınlanan çalışma ülkedeki kalan çayırları ve rakor düzeydeki azalışı tespit eden ilk çalışma oldu.

Güneş ışığının geçtiği berrak sularda çayırlar yaklaşık iki metreye kadar büyüyebiliyor. Bu tür için ideal yaşam alanlarını belirleyen araştırmacılar son bir veya iki yüzyıl içerisinde yüzde 92’sinin kaybolduğu sonucuna vardı. Ancak büyük çoğunluğunun son 30 yılda yok olduğu düşünülüyor.

Fotoğraf: Lewis Jefferies

Bu azalmanın sebebi olarak ise sanayi, maden ve çiftçilikten kaynaklanan kirlilik ve kıyı yerleşimindeki artış gösteriliyor.

‘Korumak için savaşmalıyız’

Lindisfarne, Dorset‘teki Studland Körfezi, Devon’un bazı kısımları ve Scilly Adaları gibi birkaç yerde sağlıklı çayırlar korunmuş durumda. Ancak Güney Galler, Humber ve Tyne haliçleri gibi başka yerlerde, çoğu yok edildi.

The Guardian’ın aktardığına göre Londra Üniversitesi Koleji’nden Alix Green, “Bu araştırmada belgelenen kayıplar endişe verici ancak Birleşik Krallık’taki deniz çayırı çayırlarını korumak ve eski haline getirmek için çaba harcanırsa başarı elde edilebilir. Sularımızda böyle bir kaynağa sahip olduğu için şanslıyız ve onu korumak için savaşmalıyız” dedi.

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.