Dünyaİklim KriziManşet

Araştırma: ABD’nin batısındaki orman yangınlarının en büyük nedeni iklim krizi

0

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) iklim uzmanı Rong Fu ve ekibinin yaptığı, PNAS isimli akademik dergide de yayımlanan bir araştırmada, ülkenin batısındaki orman yangınlarının en büyük nedeninin iklim krizi olduğu kaydedildi.

ABD’de 2001-2018 yıllarında çıkan orman yangınlarında 13 bin 500 kilometrekarelik bir alan yok olmuştu. Ancak, bu rakam 1984-2000 yıllarında yok olan orman alanlarından iki kat fazla.

Buhar basıncı açığı yükseldikçe su azalıyor

DW Türkçe‘de yer alan habere göre, iklim uzmanı Rong Fu ve ekibi, orman yangınlarının bu kadar kısa sürede nasıl kötüleştiğini anlamak için havadaki buhar basıncı açığını etkileyen faktörleri inceledi. Bu değer, belirli bir hava sıcaklığında havanın ne kadar nem çekebileceğini gösteriyor.

Araştırmaya göre, buhar basıncı açığı ne kadar yüksekse, toprak ve bitki örtüsündeki su da o kadar çok azalıyor. Kuruma olduğu için de orman yangınları tehlikesi artıyor.

Bilim insanları, ABD’nin batısındaki orman yangınlarının yaz aylarındaki buhar basıncı açığıyla yakından ilişkili olduğu düşünüyor. Araştırmaya göre, 2001-2018 mayıs-eylül aylarında buhar basıncı açığı yüksek olan gün sayısı, daha önceki yıllara göre yüzde 94 artış kaydetti.

2000’den önce hava durumu verileriyle açıklanabiliyordu

Ekibin hesaplamalarına göre, iklimdeki doğal dalgalanmaların buhar basıncı açığının yükselmesindeki etkisi yüzde 32. Geriye kalan son 20 yıldaki yüzde 68’lik yükselmenin nedeninin ise küresel ısınma olduğu belirtiliyor.

Rong Fu, 2000 yılından önce yangını teşvik eden havayı, hava durumu verileriyle çok iyi açıklayabildiklerini kaydetti. Fakat, zamanla bunun üçte birinden azı doğal hava koşullarıyla açıklanabiliyor.

Hatta bir kesim, havadaki buhar basıncı açığı değerlerindeki anormalliklerin yüzde 88 kadarının insanların yol açtığı küresel ısınma kaynaklı olduğunu düşünüyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.