Gündemİfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

AP Kavala’nın serbest bırakılmasını istedi, arkadaşları mektuplaşma kampanyası başlattı

0

Gezi davasında beraat eden ve tahliye kararı verildikten bir gün sonra 15 Temmuz soruşturması kapsamında tutuklanan Osman Kavala’yla dayanışmak için mektuplaşma kampanyası başlatıldı.

Kültür sanat, sivil toplum kurumu çalışanı dostları ve sanatçılar tarafından başlatılan kampanyada “Tahliyesi yönünde AİHM kararı bulunmasına rağmen haksız yere tutuklanan ve eski koğuşuna geri dönmek zorunda kalan Sevgili Osman Kavala’yla dayanışmamızı ona göndereceğimiz mektuplarla/kartlarla göstermek istiyoruz” denildi. Kampanya metninde “Sizleri de Osman Kavala’ya dayanışma mesajlarınızı posta yoluyla göndermeye davet ediyoruz” ifadeleri yer aldı.

Osman Kavala’nın tutuklu bulunduğu adres şöyle: Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, 9 No’lu Cezaevi, A-7 / C 59, 34570 Silivri/İstanbul

Mektup veya kart gönderme imkanı olmayanlar mesajlarını Kavala’ya iletilmek üzere [email protected] adresine gönderebilirler.

AP: Kavala da Demirtaş da serbest bırakılmalı

Bu arada Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komitesi de Ankara’da Türk hükümetinden hukukun üstünlüğü önündeki engellerin kaldırılmasını istedi. Osman Kavala’yla ilgili gelişmelerin Türkiye’de “hukukun üstünlüğü ve adil yargılama hakkı” konusundaki “ciddi sorunları” ortaya koyduğu tespitini yapan Komite, HDP’nin tutuklu eski eş genel başkanlarından Selahattin Demirtaş‘ın serbest bırakılmamasının da bu tespiti güçlendirdiğini açıkladı.

DW’den Hilal Köylü‘nün aktardığına göre, Dışişleri Komitesi’nin 2020 yılınan ilk ziyaretinde heyet,  Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TBMM Dışişleri ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyeleri, Adalet Bakanlığı yetkilileri, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, kayyım atanarak görevinden alınan eski Mardin Belediye Başkanı Ahmet Türk ve gazetecilerle görüştü.

Komitenin görüşmeleri hakkında gazetecilere bilgi veren komite başkanı David McAllister ve Sergey Lagodinsky “Maalesef Kavala davasında yaşananlar Türkiye’de yaşanan yargı bağımsızlığı sorununu ortaya koydu. Türkiye AİHM kararların uygulamalı ve Kavala’yı da, Demirtaş’ı da serbest bırakmalı” mesajı verdi.

Herhangi bir delil olmadan insanların tutuklandığını, bun durumun da adil yargılamanın olmadığını gösterdiğini belirten heyet, Türkiye’nin acil yargı reformuna ihtiyacı olduğunu vurguladı.

‘Demokrasilerde kayyım olmaz’

Avrupa Parlamentosu heyeti, yerine kayyım atanarak görevden alınan eski Mardin Belediye Başkanı Ahmet Türk’le görüşmelerine ilişkin de bilgi verdi. Heyet üyesi Lagodinsky, “Demokratik ülkelerde seçilmiş bütün belediye başkanlarının görevde olması gerekir. Demokrasilerde kayyum olmaz. Bu mesajımızı Ankara’daki tüm görüşmelerimizde dile getirdik. Türkiye’deki kayyum uygulamaları bizi çok endişelendiriyor. Güvenlik endişeleri ile yurttaşların haklarının bir dengeye oturtulması şart” mesajı verdi.

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.