2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetSeçim Günlüğü

Antep’te konteynerler arasında seçim kutlaması

0
Fotoğraf: Jiyan Erkılıç

Haber: Jiyan ERKILIÇ

*

GAZİANTEP – Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalmasıyla depremzedeler ikinci kez konteynerde oy kullandı. Seçimlerin sonuçlanmasıyla depremden ağır etkilenen Gaziantep’in Nurdağı ilçesi sakinleri sonucu davullu zurnalı kutladı.

Kahramanmaraş merkezli depremden ağır etkilenen Nurdağı ilçesinde vatandaşlar seçim kutlamasına kesin sonuçları beklemeden başladı. Depremde neredeyse tamamına yakını enkaza dönüşen Nurdağı’nda depremzede vatandaşlar kaldıkları konteynerlerden çıkarak davullu zurnalı kutlama yaptı.

Nurdağı Kaymakamlığı önünde konvoylar oluşturan vatandaşlar havai fişekler patlatarak müzik eşliğinde halaylar çekti.

İlçede seçime katılım düştü

11 ilde gerçekleşen ve milyonlarca insanın hayatını derinden etkileyen depremin yaşandığı bölgede de sandıklar kuruldu. İlçe merkezinin tamamen enkaza dönüşmesiyle konteynerlere konulan oy sandıklarında sabah saat 08.00’da başlayan seçim işlemi saat 17.00’da sona erdi.

Oy kullanma işleminin sonlanmasıyla birlikte açılan sandıklardaki oylar sayılarak tutanaklara yazıldı. Daha sonra torbalara konulan oy pusulaları ağzı mühürlü bir şekilde, güvenlik güçleri ve sandık görevlileri eşliğinde Nurdağı Kaymakamlığı’ndaki İlçe Seçim Kurulu’na getirildi. Depremden en çok etkilenen diğer ilçe olan İslahiye’deki oy pusulaları da sayıldıktan sonra Nurdağı ilçe seçim kuruluna getirildi.

Nurdağı’nda seçime katılım oranının ilk tura göre yüzde 5 ile 10 arasında düştüğü gözlendi.

Ne olmuştu?

Depremin en çok etkilediği kentlerden biri olan Gaziantep’in Nurdağı ilçesinin yarısı yıkılmış, kalan yarısı için yıkılma kararı alındı. Depremden bu yana ilçe sakinlerinin neredeyse tamamı ise şu anda konteynerlerde yaşamaya devam ediyor. Sabah saatlerinde konteynerlerde başlayan oy kullanma işlemi için gelen depremzedeler oy kullandıktan sonra konteynerlerdeki yaşamlarına geri dönüyor.

14 Mayıs’ta gerçekleşen seçimde ise Gaziantep’te genelinde kurulan 4 bin 74 sandıkta 1 milyon 166 bin 849 oy kullanılmıştı. Bu oylardan 1 milyon 144 bin 605’i geçerli sayıldı. İlk turda bu oyların 684 bin 49’unu Cumhur İttifakı Adayı Recep Tayyip Erdoğan alırken, Millet İttifakı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise 396 bin 602’sini aldı. Seçime sayılı günler kala adaylıktan çekilen Muharrem İnce 4 bin 715 oy alırken 2’inci turda Erdoğan’ı destekleyecek olan Sinan Oğan ise 59 bin 602 oy almıştı.

You may also like

Comments

Comments are closed.