Araştırmacılar Antartika’nın iklim değişikliği tehdidi altındaki dev buz sahanlıklarının rüzgâr altında “şarkı söylediğini” tespit etti.
ABD’de bulunan Colorado Devlet Üniversitesi’nden bir grup araştırmacının Amerikan Jeofizik Birliği’nin dergisi Geophysical Research Letters’da yayınladıkları makaleye göre, Antarika’nın en büyük deniz üstü buzul alanı olan Ross Buz Sahanlığı, rüzgâr altında titreşerek insan kulağının duyamayacağı sürekli bir ses üretiyor.
Antartika’nın en büyük deniz buzulu olan Ross Buz Sahanlığı 500 bin kilometre karelik alanıyla Türkiye yüzölçümünün üçte ikisi kadar bir alanı kaplıyor. Küresel sıcaklık artışının buzullar üzerindeki etkisini araştıran bilimciler, rüzgârın buzul üzerindeki kar tümseklerinin üzerinden geçerken düşük frekanslı sürekli bir ses ürettiğini fark etmişler. Araştırma ekibinin başındaki jeofizikçi ve matematikçi Julien Chaput, ilk kez 2015’de kaydettiği sesleri 1200 kez hızlandırıp duyulur hale getirmiş.
Araştırmacıların buzul üzerindeki kar örtüsüne gömdüğü 34 adet duyarlı sismik alıcı, 2014-2017 arasında kayıt yapmış. Kayıtlarda beklemedikleri bir sürekli sesle karşılaşan araştırmacılar sonunda sesi duyulur hale getirmeyi başarmışlar. Araştırmayı yürüten Julian Chaput kaydedilen ses için “sanki buzul üzerinde birisi süreli olarak flüt çalıyor gibi” yorumunu yapıyor.
İşte araştırmacıların kaydettiği Ross Buzul Sahanlığı’nın şarkısı:
İklim değişikliği nedeniyle Antartika’daki deniz buzullarının eridiği ve inceldiği biliniyor. Daha önce Larsen B buzulunda görüldüğü gibi erime sonucunda bu deniz buzulları aniden parçalanıp buzdağlarına dönüşebiliyor. Ross Buzul Sahanlığı’nın parçalanmasının Antartika’nın kara buzullarını da harekete geçirip deniz seviyelerini metrelerce yükseltmesinden endişe ediliyor.
Haber: Ümit Şahin
(Science Daily, Yeşil Gazete)