Fotoğraf: Jeremy Stewardson / Unsplash
Yedinci kıta Antarktika, hevesli turistlerin ayak izleri nedeniyle zarar görmeye devam ediyor. İlk olarak Şili merkezli Antarctica 21 isimli turizm şirketi tarafından 2003 yılında kıtaya düzenlenmeye başlanan uçak seyahatleri ve uzun mesafeler aşarak kıtaya yanaşan gemiler, bakir doğaya istilacı türlerin ulaşmasını kolaylaştırıyor ve kıta genelinde kirlilikle birlikte, ekosistemlerin zarar görmesine neden oluyor.
Antarctica 21 şirketinin Türkiye’deki tek yetkili satış acentesi olan Matilda Travel, Antarctica 21 ile yaptığı anlaşmayla, bölgeye turistik geziler düzenlemeye başladı. Yapılan tanıtımda, “Antarctic Airways ile Antarktika’ya yapılan uçuş operasyonları Antarktika’ya ulaşmayı hayli kolaylaştırıyor ama olumsuz hava koşullarında iniş yapmanın hala önemli zorluklardan biri olduğunu unutmamak gerekiyor. Seyahatin ne zaman başlayacağına operasyonu yürüten şirketler değil Antarktika karar veriyor” ifadeleri yer alıyor.
Tanıtımda ayrıca kıtaya ulaşımın Antarctic Airways’in BAE 146-200, AVRO RJ 85 ve AVRO RJ 100 modellerinden oluşan uçak filosu ile gerçekleştiği; yolcuların Şili’deki Punta Arenas’tan alınarak, King George Adası‘na ulaştırıldığı belirtiliyor. Ziyaretçiler, burada zodyak botlarla Antarktik keşif gemisine geçiş yapıyor. Keşif gezileri, yalnızca kasım ve mart ayları arasında düzenlenebiliyor.
Araştırmalar, bölgeye yapılan turistik seyahatlerin çevresel etkileri konusunda önemli bulgular ortaya koyuyor. Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından yapılan bir çalışma, 1992 ile 2020 arasında Antarktika’ya giden turist sayısının on kat arttığını ve bu artışın çevresel etkilerin de artacağı anlamına geldiğini belirtiyor.
Artan çevresel etkiler, buradaki ziyaretçi sitelerinde ve seyahat rotalarında hasar, vahşi yaşama müdahale edilmesi ve kıtanın biyoçeşitliliği üzerindeki diğer tehditlerle birlikte, kıtanın küresel iklimi düzenleme kapasitesini riske atıyor.
Cool Antarctica web sitesinde yer alan bir diğer çalışmada, turist sayılarının özellikle 2022-2023 sezonunda 106 bine ulaştığı ve bu sayının araştırma istasyonlarındaki personel sayısından çok daha fazla olduğu belirtiliyor. Turistlerin Antarktika’ya olan etkileri, özellikle büyük gemiler (500+ yolcu) üzerinden inceleniyor. Bu gemilerin, Antarktika’daki hafif yakıt yağları kullanma zorunluluğu gibi potansiyel döküntülerin etkisini azaltacak önlemler alınmasına rağmen, çevresel etkilere sahip olduğu vurgulanıyor.
Bu çalışmalar, kıtaya yapılan turistik seyahatlerin, hem çevresel hem de biyolojik çeşitliliğe zarar verebilecek önemli etkileri olduğunu gösteriyor. Turizmin yönetimi ve etkilerinin azaltılması için bilime dayalı ve en iyi uygulamalarla bilgilendirilmiş yeni koruma önlemlerinin alınması gerektiği konusunda hemfikir.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…