Dünyaİklim KriziManşet

Antarktika’nın buzulları rekor derecede azaldı

0
Antarktika, buzul erimesi
Fotoğraf: Reuters

ABD Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi‘nin (NSIDC) dün yaptığı açıklamaya göre, Antarktika‘daki deniz buzu bu kış rekor düzeyde geriledi. Bu olay, bilim insanlarının Güney Kutbu’ndaki iklim değişikliğinin etkisinin arttığı yönündeki korkularını artırdı.

Araştırmacılar, bu değişimin penguenler gibi yavrularını deniz buzu üzerinde yetiştiren hayvanlar için korkunç sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıyor. Yaşanan erimeler, beyaz buzun uzaya yansıttığı güneş ışığı miktarını azaltarak küresel ısınmayı da hızlandırıyor.

‣ Antarktika buzulları tahminlerin iki katı hızla eriyor
Antarktika, buzul erimesi

Fotoğraf: Reuters

‘Buzulların en az olduğu kış’

Antarktika’daki deniz buzullarının kapladığı alanın 2023 yılında zirveye ulaştığı tarihin 10 Eylül olduğunu aktaran NSIDC’deki uzmanlara göre, buzullar bu tarihte sadece 16,96 milyon kilometrekarelik bir alanı kapladı ve bu da uydu kayıtlarının başladığı 1979 yılından bu yana görülen en düşük kış maksimum değeriydi.

Euronews’un aktardığına göre, bu durum 1986’da kırılan bir önceki kış rekorundan yaklaşık 1 milyon kilometrekare daha az buz varlığı anlamına geliyor. NSIDC’den bilim insanı Walt Meier, “Bu sadece rekor kıran bir yıl değil, aşırı rekor kıran bir yıl” dedi.

NSIDC’den yapılan açıklamada, rakamların ön hazırlık niteliğinde olduğu ve tam analizin önümüzdeki ay yayınlanacağı belirtildi.

‣ Antarktika’nın kritik eşiği: Isınmayı 2℃’nin altında tutamazsak geri dönüşü olmayan değişimler yaşanacak

‘Geçtiğimiz yaz da rekor düşük seviyeye ulaşmıştı’

Bilim insanları, güney yarımkürede mevsimlerin tersine döndüğünü ve deniz buzunun genellikle kışın sonuna yakın eylül civarında zirveye ulaştığını ve daha sonra yaz sona ererken şubat veya mart aylarında en düşük noktasına kadar eridiğini hatırlattı.

Geçtiğimiz yaz da Antarktika’daki deniz buzu miktarı, Şubat 2023’te rekor düşük seviyeye ulaşarak 2022’de kaydedilen bir önceki rekorunu kırmıştı.

Antarktika, buzul erimesi

Fotoğraf: Reuters

‘Kuzey Kutbu da kötü durumda’

Uzmanlar, Kuzey Kutbu’nun son on yılda iklim krizinden ağır bir şekilde etkilendiğini ifade ederken kuzey bölgesinin küresel ortalamadan dört kat daha hızlı ısındığını ve buzulların çok hızlı eridiğini vurguladı.

İklim değişikliğinin etkileri konusunda farklı fikirler de mevcut. Yapılan araştırmalara göre, iklim değişikliğinin Antarktika’daki buzulların erimesine katkıda bulunurken ısınan sıcaklıkların Güney Kutbu yakınlarındaki deniz buzunu nasıl etkilediği tam olarak kesinlik kazanmadı. Isınmanın aksine buradaki deniz buzu miktarının 2007 ile 2016 yılları arasında arttığı ifade edildi.

Ancak son yıllarda rekor düzeyde düşük koşullara doğru yaşanan değişim, bilim insanlarını iklim değişikliğinin nihayet Antarktika deniz buzunda  da kendini gösteriyor olabileceği konusunda endişelendiriyor.

‣  ‘Antarktika’daki deniz buzlarını kaybetmek, canlılığı da kaybetmek demek’

‘Sera gazı emisyonlarını azaltmamız gerekiyor’

Meier, iklim değişikliğini suçlamak için henüz çok erken olduğu uyarısında bulunurken, bu ayın başlarında Communications Earth and Environment dergisinde yayınlanan akademik bir makale iklim değişikliğinin potansiyel bir faktör olduğuna işaret etti.

Çalışma, büyük ölçüde insan kaynaklı sera gazı emisyonlarından kaynaklanan okyanus sıcaklıklarındaki ısınmanın, 2016’dan bu yana görülen deniz buzu seviyelerinin düşmesine katkıda bulunduğunu ortaya koydu.

Avustralya‘nın Monash Üniversitesi‘nde Deniz Buzu Araştırmacısı ve çalışmanın yazarlarından biri olan Ariaan Purich, “Buradaki temel mesaj, dünyanın birçok nedenden ötürü gerçekten önemli olan bu donmuş bölgelerini korumak için sera gazı emisyonlarımızı gerçekten azaltmamız gerektiğidir” ifadelerini kullandı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.