Dünyaİklim KriziManşet

Antarktika’da kopan 150 kilometrelik buz dağını yörüngedeki uydular görüntüledi

0

San Francisco merkezli Planet yörüngedeki uydular, 2017 yılında Antartika‘nın Larsen C Buz Tabakası‘ndan ayrılan ve okyanusta sürüklenen 150 kilometre uzunluğundaki buz dağını görüntüledi.

Daha önce pek çok kez yörüngeden görüntülenmeye çalışılan buz dağının hava koşulları sebebiyle bugüne kadar net bir şekilde kaydı alınamamıştı. BBC’e yer alan habere göre bilim insanları buz dağının deniz seviyesine olan etkisi konusunda endişeleniyor.

Deniz seviyeleri artacak

Küresel ısınmanın bir sonucu olan buzulların erimesi deniz suyu seviyelerini önümüzdeki dönemlerde artıracak. Christian Aid tarafından yayınlanan bir rapor küresel ısınmanın sonuçlarıyla ilgili çarpıcı gerçekleri ortaya koyuyor.

Eğer tüm buzullar erirse deniz suyu seviyesi ortalama 65 metre kadar yükselecek. Bu da deniz seviyesine yakın kara parçalarının denize karışacağı anlamına geliyor. Rapora göre buzulların erimesinden en çok etkilenecek ülkelerden biri Birleşik Krallık.

İrlanda ve İngiltere’de kıyı tarafları olduğu gibi su altında kalacak ve adalar küçülecek.

Bering Denizi alarm veriyor

Öte yandan, İngiliz Daily Mail Gazetesi’nin Science Advantes‘ta yayınlanan bir makaleden derlediği haberine göre, Bering Denizi son 5 bin 500 yılın en düşük buz seviyesinde.

Uzmanlar, atmosfere salınan insan faaliyetleri kaynaklı güneş radyasyonu ve sera gazları nedeniyle Bering Denizi’nin önümüzdeki dönemde kış deniz buzunu kaçınılmaz olarak kaybedeceğini söylüyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.