ManşetTürkiye

Antalya’da şiddetli yağış: Son üç yılın yağış rekoru kırıldı

0

Antalya‘da son üç yılın yağış rekoru kırıldı. Kentte çarşamba günü başlayan yağış, dün de etkisini artırarak devam etti.

Yağış nedeniyle kent merkezinde birçok noktada taşkınlar oluşurken, Kemer ve Kumluca ilçelerinde yağmur suları nedeniyle yollar ulaşıma kapandı.

Yağışların kuvveti azaldı

DHA‘da yer alan habere göre Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü verilerinde, kentte 2018 yılının ardından en yüksek yağış rakamına ulaşıldığı görüldü.

2018’de metrekareye 490,8 kilogram yağışla 26 yıllık Türkiye rekorunu kıran Ovacık, 2019’da ise 219,7 kilogram yağış aldı. Bu sene ise en çok yağış alan nokta yine Ovacık köyü oldu. Saat 06.00 itibarıyla Ovacık’a metrekareye 421, Korkuteli’ne 371,4, Döşemealtı’na 243,9, Kemer ilçe merkezine 199,4, Kepez’e 191, Kumluca’ya 180, kent merkezine 173,7, Finike’ye 167,7 kilogram yağış düştü. Öte yandan rüzgar Kemer’de 125, Konyaaltı’nda 77 kilometre hıza ulaştı.

Meteoroloji 4. Bölge Müdürü Mehmet Latif Gültekin, yağışların kuvvetini azalttığını, ancak Antalya’nın batısında devam ettiğini ve bir süre daha sürmesini beklediklerini belirtti.

Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü, çarşamba günü aşırı yağışa karşı Kemer, Kumluca ve Finike ilçelerini kırmızı, kent merkezini ve batı ilçelerini ise turuncu kod ile uyarmıştı.

2 bin dönüm tarım arazisi su altında kaldı

Aşırı yağış nedeniyle Kumluca ilçesinde domates, biber, salatalık, patlıcan ekili yaklaşık 2 bin dönüm tarım arazisi su altında kalırken, milyonlarca liralık da hasar oluştu. Özellikle dere yataklarının yakınındaki bazı ev ve seralarda su baskınları yaşandı.

Çiftçilerin ciddi zarar gördüğünü söyleyen Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce, “Akşam toprağın suya doymasıyla taşan dereler nedeniyle yaklaşık 2 bin dönüm seramızı su bastı. Gece tüm birimler çalıştı. İlçemizin içerisindeki üç derenin yükselmesi nedeniyle çiftçimiz ciddi zarar gördü. 24 saattir ayaktayız. Çiftçilerimizin bazılarının da evlerini su bastı. Girdilerimiz zaten çok arttı. Ciddi bir maddi kaybımız var. Su basan bazı seralarımızda hasat nisan, mayıs aylarında yapılacaktı. Hortum veya dolu olmadığı için şükrediyoruz” ifadelerini kullandı.

Serası su altında kalan İbrahim Şakalı da, “8 dönüm seramda biber üretiyorum. Gece saatlerinde su seviyesi seramdaki biber fidelerinin tepesine kadar ulaştı. Yağış azalınca su seviyesi de düştü. Sadece benim seramda 600 bin lira zarar var” dedi.

Yağışın etkisini yitirmesiyle su seviyesi azaldı. Üreticiler motopomp ile suyu tahliye ediyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.