DoğaManşet

Antalya’da pıynar meşesi kıyımı

0

Gölcük Köyü Halkı, Antalya Kumluca’da 3 günde yüzlerce pıynar meşesinin kesildiğini söylüyor. 100 yılda 2 metre boy atabilen pıynarlar, kömür haline getirilip satılıyor. “Bu ormanlar yüzlerce yıldır burada. Biz tek dal bile koparmıyoruz, ama orman yok ediliyor” diyen Gölcüklüler, Orman Müdürlüğü’nden ormanı korumasını istedi.

fft81_mf2147064

Antalya ’nın Kumluca ilçesine bağlı Gölcük Köyü halkı, pıynar meşe ormanının kıyımının acilen durdurulması çağrısında bulundu. Gölcük Köyü halkı, Beydağları ve Yaban Hayatı Koruma Gönül Dostları Platformu ve A Platformu ortak bir basın açıklaması yaparak, yüzlerce pıynar meşesinin 3 gün içinde kesilerek yok edildiğini, bu meşelerin kömüre dönüştürülüp satıldığını belirtti.

Gölcük köylüleri adına konuşan Feyzullah Köleoğlu, köyün çevresinde yüzlerce yıldır varolan pıynar ormanının gözlerinin önünde kıyıma uğradığını, köyün hayvancılıkla geçindiğini ve geçim kaynakları hayvanların pıynar yaprağıyla beslendiğini dile getirdi. Ormandan kendilerinin tek bir dal bile koparmadığını ama şimdi yok edilmekte olduğunu anlatan Köleoğlu, “Burada yapılan kıyım, ekmeğimizi de elimizden alan bir kıyımdır. Ormanımızı kesip yakanlar ekmeğimize göz koymuş durumdadır. Buradan yetkililere sesleniyoruz, bu kıyımı durdurun” diye konuştu.

Şubat ayından beri kesimi durdurmaya çalışıyorlar

Beydağları ve Yaban Hayatı Koruma Gönül Dostları Platformu adına konuşan Bilgehan Yellice de Şubat ayında başlayan ağaç kıyımı nedeniyle 06 Şubat 2014 tarihinde 180 köylünün imzasıyla kesimin durdurulmasını için Antalya Orman Bölge Müdürlüğü’ne dilekçe verdiklerini ve kesimin durdurulma kararı alındığını söyledi. Yellice, şunları kaydetti: “Müdürlük, 06 Mart 2014 tarih ve 35183439.663.5/2 sayılı yazısı ile kesimi durduğunu ilgililere tebliğ etti. Ancak Müdürlük sözünde durmadı. SİT alanı içinde olan, 100 yılda 2 metre büyüyebilen bu kıymetli ağaçları kesip kömür haline getirerek satışını yapıyor.”

‘ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN ÖNÜNDE YATARIZ’

Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş Platformu (A Platformu) adına konuşan Hediye Gündüz, “Ormanlarımızı Orman Bakanlığı’na, dolayısıyla Orman Bölge Müdürlüğü’ne ‘koru’ diye emanet ediyoruz ancak onlar ‘kesin, yakın’ diye izin veriyorlar. Sizler, köylüler ormanları koruyorsunuz ama Orman Bakanlığı korumuyor. Eğer buradaki kıyımı Orman Bakanlığı durdurmazsa çevreciler ve köylüler olarak Antalya Orman Bölge Müdürlüğü’nün, Kumluca Orman İşletme Müdürlüğü’nün önüne yatarız. Yetkililer bu katliamı hemen durdurulmalıdır” dedi.

(DHA)

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.