YerelKadınManşet

Antalya’da kadınlar sokakta: Yasta değiliz, isyandayız

0

Haber: Erol Malçok

Üniversite öğrencisi Pınar Gültekin‘in, Muğla’da, eski erkek arkadaşı tarafından vahşice katledilmesi Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi Antalya‘da da eylemlerle protesto edildi. Antalyalı kadınlar, Antalya Kadın Platformu’nun çağrısıyla saat 19.30 da Attalos Heykeli önünde buluştu. Pandemi dolayısıyla maskeli gelinen ve mesafeli durulan basın açıklamasına yastan çok öfke hakimdi.

Eylemde, erkeklerin hemen her gün çeşitli bahanelerle kadınları öldürdüğüne dikkat çeken kadınlar, hayatını kaybeden kadınların yasını bile tutmaya vakit bulamadıklarını vurguladı: . 

Şimdi bizden Pınar için ağıt yakmamızı karanfiller ve mumlar ile anma köşesi oluşturup, yarın sabah her şey aklanmış gibi hayatımıza devam etmemizi bekliyorlar. Ama bir kez daha haykıralım buradan: Yasta değil İsyandayız!

Fotoğraf: Antalya Kadın Platformu

‘Sorumlular İstanbul Sözleşmesi’ni hedef gösterenler’

Açıklamada Pınar’ın yaşam şeklinin, kıyafetlerinin ve ölüm saatinin çeşitli medya mecralarında dillendirilmesinin politik, cinsiyetçi ve katilin durumunu hafifletmeye yönelik çabalar olduğu ve bu yaklaşımın başka katliamlara çanak tuttuğu dile getirildi.

İstanbul Sözleşmesi’ni hedef gösterenlerin de katliamlardan sorumlu olduğu kaydedilen açıklamada şu sözlere yer verildi “Kadınların hayatını kendi siyasi çıkarlarınız için malzeme yapamazsınız, hayatımız sizin oyuncağınız değildir. Hepinizden hesap soracağız.”

Platform, Gültekin’le ilgili eylemden yarım saat önce de Giresun‘un Eynesil ilçesinde, 2018 yılında şüpheli bir biçimde hayatını kaybeden ve Rabia Naz Vatan‘la ilgili soruşturmada, kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin kararı eleştirdi. 

Fatma Kayaoğlu‘nun okuduğu açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Biz kadınlar çocukların öldürüldüğü, İstismar edildiği , çocukluklarının çalındığı bu düzenle uzlaşmayacağız. İstismara karşı yükselttiğimiz bayrağımız aynı zamanda çocuk Katillerine karşı bir isyan ve mücadele bayrağıdır. Katillerden ve onları koruyan siyasi ayaklarında korkmuyoruz.

Rabia Naz’ın dosyası onlarını gözünde kapatılmış olabilir ama ne kamuoyu vicdanında ne de kadınların mücadelesinde kapanmadı. Rabia Naz’a ne olduğu ortaya çıkana kadar , katilleri gerçek adalet ile cezalarını alana kadar bu olayı kapatmaya meyleden her bir kişi ve kurum yargılanana ve bu sistemi besleyen büyüten sırtını sıvazlayan iktidar yerle bir edilene kadar mücadelemiz sürecektir. Bir kez daha gür bir sesle soruyoruz: Rabia Naz’a ne oldu? Rabia Naz’ın katillerinin aklanmasına izin vermeyeceğiz.”

Erkekler tarafından her gün birkaç kadının öldürülmesi, taciz, tecavüz ya da saldırı gerçekleştirmesi karşısında acil olarak atılması gereken önlemler, atılması istenen adımlar varken, iktidarın İstanbul Sözleşmesi‘ni kaldırma girişimlerine karşı öfkelerini dile getiren kadınlar, mücadeleden vazgeçmeyeceklerini dile getirdi. 

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.