Ankara'nın iklim gündemiEditörün SeçtikleriEkonomiKentManşetTürkiye

[Ankara’nın iklim gündemi- 6] Belediyelerin çevre projelerine Türkiye’nin parası yetmedi: 22 milyar TL’lik dış kredi

0

Haber: Yeliz DOĞAN

*

ANKARA İller Bankası Genel Müdürü Yusuf Büyük, 45 ildeki 570’ten fazla projeye 58 milyar liralık dış finansman desteği sağladıklarını açıkladı.

Büyük, TBMM’de yaptığı açıklamada “İklim değişikliğiyle mücadele ve sürdürülebilir ulaşım” alanlarında kullanılmak üzere, ilave 22 milyar TL dış kredi temin edeceklerini belirtti ve iktidar ile muhalefet belediyeleri arasında finansmanla ilgili ayrımcılık yapmadıklarını söyledi.

2021’de iktidarın talep ettiği işlerin yüzde 77’sinin karşılandığını kaydeden Büyük, muhalefetin taleplerinin ise yüzde 67’sinin karşılandığını; dış kaynaklardan iktidar partisinin 52 belediyesinin 299 projesine, muhalefetin 38 belediyesinin 271 projesine destek sağlandığını kaydetti:

Avrupa Birliği‘nin enerji ve iklim hedeflerine ulaşmasında kilit bir rol oynayan yerel yönetimlerimizin bu yeni gündemini takip ediyor, iş süreçlerimizi güncelliyoruz.”

‘570’ten fazla projeye destek sağladık’

58 milyar liralık uluslararası proje portföyünde 45 ilden 570’ten fazla projeye finansman desteği sağladıklarını belirten Büyük, “Temin ettiğimiz uzun vadeli ve düşük faizli dış finansmanla yerel yönetimlerimizin kredi kabiliyetini artırarak yeni yatırımların önünü açıyor, kısa vadede döviz girişi sağlayarak ekonomimizin de canlanmasına katkı sunuyoruz” diye konuştu.

Büyük, içme suyundan atık suya, katı atıktan yenilenebilir enerjiye, kent içi ulaşımdan akıllı kent sistemlerine, kentsel dönüşümden yeni sanayi alanlarının kurulmasına ve sokak güzelleştirmesinden bisiklet yollarına binlerce projeyi hizmete soktuklarını kaydetti ve sadece kendi kredi mekanizmalarıyla değil, AB hibeleri ve kredilerin birlikte harmanlandığı karma finansman modeliyle de yerel yönetimlere destek verdiklerini de söyledi.

22 milyar daha

Yeni dış finansman kaynaklarını Türkiye’ye getirmek için çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Büyük şöyle devam etti:

“Bu yıl içerisinde afet yönetimi, yenilenebilir enerji, iklim değişikliğiyle mücadele ve sürdürülebilir ulaşım alanlarında kullanılmak üzere ilave 22 milyar lira kredi temini yapılması öngörülmekte. Bu tutarın 4,2 milyar lirası yenilenebilir enerji projelerinin finansmanı için planlanmış, uluslararası kuruluşlarla görüşmelerde son aşamaya gelinmiştir. Uluslararası proje portföyü sadece geleneksel içme suyu ve kanalizasyon sektörüyle sınırlı kalmayıp çevresel altyapıdan akıllı ve dirençli şehirlere, iklim değişikliğinden sosyal kalkınmaya, afet risklerinin azaltılmasından sürdürülebilir ulaşıma kadar yeni ve yenilikçi alanları kapsayacak şekilde genişlemekte.”

Açıklamaya göre imkânları yetersiz yerel yönetimler için SUKAP projesi kapsamında bin 490 adet projeden bin 260’ını başarıyla tamamlandı; 230 projede ise çalışmalar devam ediyor.

3 milyar Avro fon

Uluslararası fonların kullanımıyla ilgili dört yıl önce 1 milyar 600 milyon Avro portföyleri varken bugün 3 milyar avro noktasına geldiklerini aktaran Büyük, “Bu paketleri yedi uluslararası finans kuruluşuyla çalışıyoruz. Bu görüşmeleri yapmak; bu kredileri, bu paketleri kullanabilmek, yönetmek kolay değil. İlk defa Dünya Bankası‘yla hibe, kredi, ‘blending’ yaptık, ülkemizde ilk yapan kurumuz. Bunları da bizim çok iyi yönetmemiz lazım. Yönetemezseniz ülke için de kötü olur. Şu anda yeni bir 2 milyarlık paket çalışıyoruz finans kuruluşlarıyla” dedi.

İktidar ve muhalefete verilen destekler

Büyük, iktidar ve muhalefet belediyeleri arasında ayrımcılık yapıldığı eleştirilerine yanıt verirken, İLBANK‘ın öz kaynaklarıyla verdiği kredilerin dağılımını şöyle açıkladı:

“Öz kaynaklardan,

  • 2019‘da iktidar partisinin talep ettiği işlerin yüzde 67’si karşılandı, muhalefetin yüzde 50’si;
  • 2020’de iktidarın yüzde 88’i, muhalefetin yüzde 79’u;
  • 2021’de iktidarın yüzde 77’si, muhalefetin yüzde 67’si karşılandı.

Hibelerde de iktidar 2019’da yüzde 82’yken muhalefet yüzde 68; 2020’de yüzde 76’yken muhalefet yüzde 67; 2021’de yüzde 70’ken muhalefet yüzde 60’dı. Dış kaynaklardan ise iktidar partisinin 52 belediyesinin 299 projesine, muhalefetin 38 belediyesinin 271 projesine destek sağlandı.”

Muhalefet, tersini iddia ediyor: Pervasız ayrımcılık

Büyük’ün verilen desteklerde iktidar ve muhalefet ayrımı yapmadıkları iddiasına ise muhalefetten itiraz var.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, 15 Nisan’da yaptığı açıklamada, İLBANK’ın iktidarın elinde siyasi partizanlığın aracı haline geldiğini belirterek CHP’li belediyelerin İller Bankası (İLBANK) Genel Müdürlüğünün desteklerinden faydalanamadığını ileri sürmüştü. Torun şunları kaydetmişti:

“Üç yıldır görüyoruz ki, bu iktidar kamu kaynaklarını dağıtırken
muhalefet belediyelerine karşı pervasız bir ayrımcılık yapıyor. Bilindiği gibi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı olan İLBANK, yerel yönetimlere adil ve tarafsız destek vermek amacıyla 1933’te ebedi önderimiz Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulmuştur. Yani İLBANK, yerel yönetimlerin bankasıdır. Ancak üzülerek ifade ediyorum ki Atatürk’ün kurduğu bu güzide kurum, bu iktidarın elinde, siyasi partizanlığın aracı haline getirilmiştir.”

Projelerin yüzde 94,2’si Cumhur İttifakı belediyelerinin

İLBANK’ın 2021 Raporu’na göre belediyelerin bin 156 projesine 2 milyar 721 milyon lira kaynak sağlandığını; bu projelerin bin 89’u yani yüzde 94,2’sinin Cumhur İttifakı ve kayyum belediyelerine ait olduğunu söyleyen Torun, şunları söyledi:

“Ülke nüfusunun yarıdan fazlasını yöneten CHP’li belediyelerin oranı ise sadece yüzde 4,3. Yani İLBANK, sadece bir yılda, iktidar belediyelerinin projelerine yaklaşık 2 milyar 470 milyon lira kaynak aktarmış.

CHP’li belediyelerin oranı yüzde 1

“İLBANK, yine 2021’de 191 belediye projesini yüzde 100 hibe ile bitirmiş. Yani bu projelerin tüm maliyetlerini İLBANK karşılamış. Bu 191 projenin 188’i, yani yüzde 98,4’ü yine Cumhur İttifakı ve kayyum belediyelerine ait. Bizim belediyelerimizin oranı ise yüzde 1.

Buradan iktidar belediyelerine aktarılan kaynak ise yaklaşık 333 milyon lira. Genel olarak baktığımızda sadece Konya ve Trabzon’daki iktidar
belediyelerine verilen destek bile bizim 248 belediyemize verilen destekten 1,5 kat daha fazla.”

Adalet değil

“Milletin hizmet beklediği belediyeleri partisine göre ayırmak, kaynakları sadece kendi belediyelerine aktarmak adalet değil, olsa olsa millete ihanettir. Belediyelerimize karşı izlenen bu politika organize bir kötülüktür. ‘Bana oy verene destek, vermeyene köstek’ anlayışından bu millete fayda gelmemiştir, bundan sonra da gelmeyecektir” diyen Torun,  nüfusun yüzde 51,7’si CHP belediyelerinde  yaşadığının da altını çizdi:

“43 milyon vatandaş bizim belediyelerimizden hizmet bekliyor. İLBANK’ın bütçesi de yoksulluk içindeki bu milletin, vergileriyle oluşuyor ama iktidar, bu yoksul milletin parasını har vurup harman savuruyor. Sormak istiyoruz: Bu para milletin parası, siz kimin parasını, kime aktarıyorsunuz? Vatandaşlarımız bilmelidir, sizin ödediğiniz vergiler, hizmet beklediğiniz belediyelere değil iktidarın belediyelerine aktarılıyor.”

Binlerce sayfalık projeler

Yeşil Gazete’nin ulaştığı yetkililer, projelerin binlerce sayfa tuttuğunu belirterek bu sayfaların tek tek gönderilmesinin mümkün olmadığını, ihtiyaç duyulan tüm belgelere İLBANK’ın resmi web sitesi üzerinden ulaşılabileceğini belirtti.

Projelerin hangi başlıklarda desteklendiği bilgisi İLBANK resmi web sayfasında bulunan tek sayfalık bir görsel üzerinden paylaşılıyor. Görselde bu başlıklar, “İçme suyu, kanalizasyon, arıtma, katı atık, deniz deşarjı, hizmet binası, terminal, iş merkezi, çevre düzenlemesi, yol, malzeme, araç gereç, kamulaştırma, gayrimenkul” olarak yer alıyor. Ancak bu görseller aktif değil, yani bunlara tıklayarak ya da sayfada başka bir yerde arayarak söz konusu bilgilere ulaşmak mümkün değil.

You may also like

Comments

Comments are closed.