ManşetTürkiye

Ankara’da BDP Kongresi

0

BDP (Barış ve Demokrasi Partisi) 2. Olağanüstü Kongresi Ankara Ahmet Taner kışlalı Spor Salonu’nda yapıldı. BDP’nin yeni  PM, MDK ve Eşbaşkanlarını seçtiği 2. Olağanüstü Kongresi’nde  ilk konuşmayı eşbaşkan Gülten Kışanak yaptı. Aclik grevinde olan siyasi tutuklulara, tutuklu siyasi vekillere selam gondererek başladığı konuşmasında Kışanak, Insanlik tarihinin bu evresinde artik otoriter rejimler sonuna gelindiğini belirterek Türkiye’nin ise hükümetin son dönemde izlediği politikalarla kmezhep temelli bolgesel çatısmaya  ve savaşa en yakin ulke durumuna geldiğini söyledi.

Suriye’deki özerk Kürt bölgesine destek çağrısında da bulunan Kışanak  “Türkiye bir yol ayrımında; ya barışı, özgürlüğü seçecek ya da savaş yolunda rotasını kaybedecek” şeklinde konuştu. Kışanak ayrıca 2013’te barış talebi olmayanların Türkiye’yi 2023’e taşıyamayacağını ileri sürdü.

Kışanak, ana dil talebinden vazgeçmediklerini, sessiz kalmayacaklarını ve her yerde direnişe devam edeceklerini ifade etti.

BDP Kongresinde 2. konuşmayı Selahattin Demirtaş yaptı.  BDP Eşbaşkanı Demirtaş, AKP”de yer alan Kürt milletvekillerine “Ya olduğunuz yerde direnin ya da zulmün kalelerini terk edin” çağrısı yaptı. Demirtaş Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven’e de sahip çıkarak, “Yaşamını yitiren insanların arkasından ağlama erdemini gösteremeyenlerden olamayacağız. Ölen gerillaya da askere de ağlayacağız. Bugün her birisi için ağlayacağız ki yarın güleceksek hep birlikte gülebilelim” diye konuştu.

Kongre sonunda Selahattin Demirtaş,geçerli 650 oyun tamamını alarak yeniden genel başkanlığa seçildi. Tek listeyle gidilen kongrede, genel başkanlık seçimi için kayıtlı bin 191 delegeden 654’ü oy kullandı. 650 oy geçerli, 4 oy geçersiz kabul edildi. KCK operasyonları nedeniyle tutuklananların yerine PM’de birçok yeni isim yer aldı.

Eşbaşkanlar Demirtaş ve Kışanak ile devam kararı çıkan kongrede ilk kez oluşturulan Akademik Siyasi Danışma Kurulu’na sosyolog yazar İsmail Beşikçi, akademisyen Büşra Ersanlı gibi isimler katıldı. Yeni PM’de ise Uludere’de 7 yakınını kaybeden Ferhat Encü de PM’ye girdi.

“Âkil Adamlar Kurulu” olarak da anılan kurulda ise İsmail Beşikçi, Fikret Başkaya, Yusuf Alataş, Araştırmacı-Yazar Faik Bulut, Akın Birdal, Akademisyen Büşra Ersanlı, Nazan Üstündağ, Onur Hamzaoğlu, Kemal Parlak, Naci Kutlay, Ömer Ağın, Tarık Ziya Ekinci, Feridun Yazar, Erdoğan Aydın , Ayşegül Akış Devecioğlu yer aldı.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.