LGBTİ+Manşet

Ankara Valiliği’nin LGBTİ+ etkinlikler yasağı mahkemeye taşındı

0

Kaos GL ve Pembe Hayat, Ankara Valiliği’nin yasak kararına karşı kararın iptali ve yürütmenin durdurulması istemli dava açtı.

Ankara’daki LGBTİ dernekleri Kaos GL ve Pembe Hayat, Valiliğin LGBTİ etkinliklerini süresiz olarak yasaklamasına karşı ayrı ayrı kararın iptali ve yürütmesinin durdurulması istemli dava açtı.

Dernekler Valiliğin “toplumsal hassasiyet ve duyarlılıklar”, “kamu güvenliği”, “genel sağlık ve ahlakın korunması” ve “başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması”nı gerekçe göstererek getirdiği yasağın iptal edilmesini; yasak kararının telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracağı için de bir an evvel yürütmeyi durdurma kararı verilmesini talep ediyor.

Pembe Hayat Derneği Av. Emrah Şahin ile Kaos GL Derneği Av. Kerem Dikmen davaya dair açıklamada bulundu.

Şahin, “Ankara Valiliği’nin; LGBTİ_LGBTT Derneklerinin etkinliklerine ilişkin “süresiz yasağı”, sadece Uluslararası Sözleşmeler ve Anayasal Haklar bağlamında değil aynı zamanda karara dayanak gösterilen yerel mevzuat hükümlerine de aykırıdır. Bu nedenle biz de bu yasağın mağduru olarak Ankara İdare Mahkemesi’nde davamızı açtık.” derken Kerem Dikmen ise, “Valiliğin bu kararı şeklen LGBTİ hakları alanında çalışan derneklerin faaliyetini yasaklamıyor gibi gözükse de yarattığı sonuç itibariyle fiilen bu faaliyeti tümü ile yasaklayan bir karar. Özetle valilik, derneklere, açık kalabilirsiniz, tüzel kişiliğinize dokunmuyorum ancak burnunuzu dernek binalarının dışına çıkarmayın, elinizi üye ve aktivistleriniz dışındaki kimseye uzatmayın diyor.” şeklinde konuştu.

Avukatlar, bu kararın LGBTİ hareketinde zayıflık yaratamayacağını ise, “Türkiye’deki LGBTİ hareketini zayıflatmaya yaramayacağı açık. Çünkü bu hareket tüzüklere sığmayacak kadar geniş literatüre ve birikime, salonlara sığmayacak kadar da geniş kitlelere ulaşmış durumda. Bu tür yasaklamaların tek sonucu, LGBTİ bireyler ve topluluklar arasındaki dayanışmayı perçinlemek olur.” sözleri ile ifade etti.

 

(Kaos GL)

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.