ManşetTürkiye

Ankara Hopa olaylarına ikinci dava

0

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Hopa’da yaşananların ardından Ankara’daki protesto ile ilgili yeni bir iddiname hazırladı. Savcılık, 48 sanık hakkında 3,5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istedi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Hopa’da emekli öğretmen Metin Lokumcu‘nun öldürülmesinin ardından Ankara’da yapılan protesto hakkında ikinci davayı açtı. Cumhuriyet Gazetesi’nin haberine göre mahkemeye sunulan iddianamede 45 kişi hakkında ‘kamu malına zarar vermek’, ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek’ ve ‘görevli memura direnmek’ suçlamasıyla 12 yıl hapis cezası istendi. Dosyada yer alan 3 avukat için ise ‘görevli polis memurlarına görevlerinden dolayı hakarette bulunmak’ suçlamasıyla 3,5 yıl hapis istendi.

Böylece Ankara’daki Hopa protestosuna katılıp hakkında dava açılnların sayısı 76’ya yükseldi.

Özel yetkili savcılıkta görevsizlik
Özel Yetkili Ankara Savcılığı, 31 Mayıs günü AKP Ankara İl Başkanlığı önüne yapılmak istenen, ancak polis saldırısıyla engellenen yürüyüşle ilgili soruşturma başlatmıştı. 22’si tutuklu 28 sanık hakkında ‘terör örgütü üyeliği’, ‘terör örgütü yararına faaliyette bulunmak’ ve ‘terör örgütü propgandası yapmak’ suçlamalarıyla dava açan savcılık, 48 sanık hakkındaki dosyaya görevsizlik kararı verdi ve dosyayı Basın Suçları Soruşturma Bürosu’na gönderdi. Basın Savcısı Erdoğan Gökçek, söz konusu 48 kişi hakkındaki soruşturmasını tamamladı ve Asliye Ceza Mahkemesi’ne dava açtı.

Savcılık, polisin Kızılay Meydanı’nda protestoculara yönelik şiddetini engellemek isterken gözaltına alınan ve polis şiddetine maruz kalan avukatlar Pınar Akdemir, Bülent Teoman Özkan ve Duygu Demirel’i de sanık olarak dosyaya ekledi.

İddianame polis saldırısını aklıyor
9 Aralık’taki Hopa davasında sanıkların polislerin kendilerini tahrik ettiği,dağılın uyarısı yapmadığı ve ilk saldırının polislerden geldiği yönündeki beyanlarına karşın, iddianamede “Yürüyüş sırasında göstericilerin kaldırım taşlarını sökerek polise saldırdığı, tüm ikaz ve uyarılara karşın saldırıların devam ettiği” öne sürüldü.

Halkevleri MYK üyesi Dilşat Aktaş’ın panzerin üzerine çıkarak sopa ile polislere saldırdığı iddia edilen iddianamede, polislerin Dilşat Aktaş’ı Kızılay’da yakalayarak dakikalarca darp etmesi ve kalça kemiğini kırması ise herhangi bir biçimde yer almadı.

İddianamede olaylar sırasında 47 güvenlik görevlisinin yaralandığı belirtilirken, polis müdahalesi sonucunda yaralanan ve gözaltına alındıktan sonra yaklaşık 5 saat boyunca darp, taciz ve hakaret yoluyla işkence gören sanıkların ifadeleri de yer bulmadı.

Dosyadaki sanıklar arasında Ankara Adliyesi zabir kâtipleri Turgay Akçay ve Fatma Ekin Narin’in isimlerinin iddianamede altı çizili olduğu da görüldü.

(Sendika.Org)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.