EnerjiManşet

Analiz: Güneş panelinden 19 yıl ücretsiz elektrik elde edilebiliyor

0

Enerji ve İklim İstihbarat Birimi (ECIU) tarafından hazırlanan yeni bir analiz, çatı üstü güneş panellerinin altı yılda kendini amorti ettiğini ve üretilen elektriğin ücretsiz olduğu 19 yıllık bir kullanım ömrü bıraktığını ortaya koyuyor.

Analize göre, tüm dünya daha yüksek ve değişken enerji fiyatlarından etkilenirken, güneş enerjisinin, özellikle de çatı tipi güneş enerjisinin, daha hızlı inşa edilmesi ve kullanılması, genel enerji talebini azaltan ev yalıtımının yanı sıra gaza olan talebi azaltmak için en hızlı çözümlerden birini sunuyor.

Rapor, Almanya ve Birleşik Krallık örnek alınarak Avrupa‘daki enerji fiyat şoku ve düşük karbonlu geçiş üzerine bir analiz sunuyor.

Rapora göre, güneş enerjisi santrallerinin maliyeti MWh (megawatt saat) başına sadece 1237 TL’ye (£54)e ulaşırken, mevcut krizden önce öngörüldüğü gibi 2025 yılında gaz santralleri için MWh başına yaklaşık 1950 TL’lik  (£85) bir fiyat ortaya çıkıyor. Krizden bu yana, emtia ticareti yapanlar, ‘gün öncesi’ fiyatlarla gaz maliyetini 4500 TL (200 £)/MWh’in üzerine çıkardı.

ECIU’nun yaptırdığı analize göre, güneş enerjisi çiftliklerinin batarya depolama ile birleştiğinde sadece dört yıl içinde 1500 TL (66 £)/MWh’e mal olacağını ortaya koydu. Bu bataryalar, bir güneş enerjisi çiftliğinin hava karardıktan sonra bile elektrik sağlayabilmesini mümkün kılacak.

Rapor ayrıca, ev tipi bir batarya ile birleştirilmiş çatı üstü güneş panellerinin maliyetlerinin düşeceğini ve ilk yatırımın geri ödemesinin dokuz yıldan yedi yıla ineceğini ortaya koyuyor. Bu bataryalar faturaları azaltıyor ve bazı elektrikli arabalarda olduğu gibi elektrik kesintileri sırasında bile hanelere elektrik sağlıyor.

‘Rusya işgalinden önce bile güneş gazdan ucuzdu’

ECIU Uluslararası Analisti Gareth Redmond-King, analizin verileriyle ilgili şunları söyledi: “İngiltere’deki güneş enerjisi hikayesi, net sıfır geçişinin arkasındaki küresel ivmenin çok daha büyük bir hikayesinin bir parçasıdır. Putin‘in Ukrayna‘ya karşı başlattığı savaş, Avrupa’nın Rus gazından kurtulma çabalarını hızlandırdı ve bu yaz bazı ülkelerde rekor düzeyde güneş enerjisi üretimine yol açtı. Ve dünyanın en büyük iki ekonomisi daha ucuz, daha temiz yenilenebilir enerjiler için büyük harcamalar yapıyor. Piyasalar bu patlamayı yönlendiriyor ve tüketiciler büyük kazananlar olabilir”

Rapor, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden önce bile güneş enerjisi ve bataryanın yaklaşık 1880 TL (82 £)/MWh ile gaz fiyatlarından daha ucuz olduğunu ve maliyetlerin önümüzdeki yıllarda keskin bir düşüşle 2026’da güneş enerjisi ve depolama için 1500 TL (66 £)/MWh’in altına düşeceğini ortaya koyuyor.

Analize göre, Birleşik Krallık’ta şebeke ölçeğinde güneş enerjisinin, beraberinde batarya depolaması olsun ya da olmasın, gazdan çok daha ucuza mal oluyor. Daha önce, gaz enerjisi ‘sevk edilebilir’ olduğu için tercih ediliyordu – güç talebi arttığında devreye girebiliyordu – ancak şimdi piller güneş enerjisinin geceleri ‘sevk edilmesini’ sağlıyor.

ECIU Arazi Kullanımı Analisti Matt Williams, hükümetin büyük ölçekli güneş enerjisi tarlalarına yönelik kısıtlamaları geri çektiğine dikkat çekti:  “Bu tüketiciler ve şebeke için iyi bir haber, çünkü hem faturaları düşürmeye hem de enerji sistemimizi daha esnek hale getirmeye yardımcı olacaklar. Güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynakları, hem artan enerji maliyetleri hem de yüksek gübre fiyatları nedeniyle zor durumda olan çiftçilere de yardımcı olabilir, çünkü çiftlik içi yenilenebilir enerji kaynakları faturaları düşürme konusunda büyük bir potansiyele sahip. 

Avrupa’da da artı

Güneş enerjisi kullanımı Avrupa’da da artış gösterdi ve 2022 yazında güneş enerjisi AB’nin enerjisinin %12’sini üreterek (2021 yazında %9’du) 18 AB üye ülkesinde rekor kırdı ve Hollanda‘nın enerjisinin neredeyse dörtte birini ve Almanya‘nın enerjisinin neredeyse beşte birini üretti. Güneş elektrik üretimi için 29 milyar Avroluk gazın yerini aldı.

AB, yenilenebilir enerji hedefini arttırma, temiz teknolojilerin kullanımını kolaylaştırma ve REPowerEU planının gerektirdiği gibi 2030 yenilenebilir enerji hedefini daha önce AB Yeşil Mutabakatı’nda kararlaştırılan %40’tan %45’e çıkarma sürecinde. Ember analistleri bunu yapmanın AB’nin gaz ithalatını yarı yarıya azaltacağını ve 2025 ile 2030 yılları arasında toplam 200 milyar Avroluk gaz maliyetini önleyeceğini hesapladı. 

*

  1. Güneş Enerjisi Akını: Enerji fiyat şoku ve düşük karbonlu geçiş başlıklı rapora buradan ulaşabilirsiniz.
  2. Bloomberg bu on yıl içinde yeni güneş enerjisi üretimine ilişkin küresel tahminlerini %39 oranında artırırken, Uluslararası Enerji Ajansı da dünya genelinde güneş enerjisi kapasitesinin 2026 yılında doğalgazı, 2027 yılında ise kömürü geride bırakarak en büyük tek elektrik üretim kaynağı haline geleceğini tahmin ediyor.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.