Anadolu Meraları’ndan iklim krizine çare videosu: Toprağın hikayesi

Oyuncu Metin Akdülger’in seslendirmesi ve Anadolu Meraları ekibinin katkıları ile Türkçeye uyarlanan animasyon, iklim değişikliğine karşı çözümün toprakta ve onarıcı tarım yöntemlerinde olduğunu vurguluyor.

Anadolu Meraları karbonun yeryüzündeki seyahatini, toprakla ilişkisini ve iklim krizine nasıl çare olabileceğini anlatan “İklim krizine çare: Toprağın hikayesi” isimli animasyonlu bir video yayınladı.

“İklim krizinin etkilerini ve bu gezegene ne kadar zarar verdiğimizi gördükçe umutsuzluğa kapıldığınız oluyor mu?” sorusunu soran ekip video boyunca çözümün toprakta ve onarıcı tarım yöntemlerinde olduğunu vurguluyor.

İlk etapta “The Soil Story” orijinal ismi ile Kiss The Ground ekibi tarafından üretilen ve açık kaynak olarak paylaşılan animasyon, oyuncu Metin Akdülger’in seslendirmesi ve Anadolu Meraları ekibinin katkıları ile Türkçeye uyarlandı.

 

Karbonun yolculuğu

Video boyunca bize karbonun gezegendeki yolculuğuna davet eden Anadolu Meraları, karbonun iklim krizine katkısı ve onarıcı tarımın nasıl bir dönüşüm sağlayacağına ilişkin şu bilgileri paylaşıyor:

Karbondioksit, atmosferdeki en yaygın sera gazı. Atmosfere salınan her fazla karbon küresel iklimimizi hızla değiştiriyor, hava koşullarını istikrarsızlaştırıyor ve ekosistemleri bozuyor.

Toprak işleme, kimyasal gübre ve pestisit uygulamaları, ormansızlaştırma, yoğun hayvancılık, aşırı otlatma gibi tarımdaki pek çok ana akım uygulama topraktaki karbonu atmosfere geri salarak iklim değişikliğine neden oluyor.

Toprak büyük bir karbon yutağı

Halbuki toprak, biyosferde okyanuslardan sonra en büyük ve en aç karbon yutağı. Toprak organik maddesinin yaklaşık yüzde 58’i karbondan oluşuyor. Toprak, atmosfer ve yeryüzündeki tüm biyokütleden iki kat daha fazla karbon tutabilir.

Onarıcı tarım yöntemleri uygulandığında tarımın kendisi bir çözüm haline gelebilir. Yani atmosferdeki milyarlarca ton karbonu toprağa bereket olarak gömebilir, besleyiciliği yüksek gıda üretebilir ve toprağı kuraklıklara dayanıklı hale getirebiliriz.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR