Hayvan HaklarıManşet

Anadolu Leoparı iki bölgede yeniden görüntülendi

0
anadolu leoparı

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Twitter hesabından, nesli tehlike altında olan Anadolu Leoparı’nın (P. pardus tulliana) fotokapana yansıyan görüntülerini paylaştı. Kirişçi leoparın yeniden görüntülendiğini şu sözlerle duyurdu:

“Anadolu Leoparı iki ayrı bölgemizde yeniden görüntülendi. İzini sürmeye, heyecanla yolunu gözlemeye devam edeceğiz. Bu kadim topraklar ilelebet yurdu, heybeti daim olsun.”

Kirişçi’nin sosyal medyada yaptığı paylaşımın ardından vatandaşlar tarafından leoparı korumak için avcılara karşı uyarı tweetleri atıldı.

Nesli tehlike altında olan türlerden olan Anadolu Leoparı’na ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığınca yapılan açıklamada ise leoparın kısa bir süre önce iki ayrı yerde görüntülendiği belirtildi.

Açıklamada “Bundan önce 2022 Ekim ayında Tarım ve Orman Bakanlığınca fotokapana yansıyan görüntüleri paylaşılan Anadolu Leoparı’nın, elde edilen bulgulara göre günde 25 kilometreden fazla hattı dolaştığı tespit edildi” denildi ve eklendi:

“Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Doğu Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) de, nesli tehlike altında olan Anadolu Leoparı’nın ülkemizde tespiti ve korunmasına yönelik eylem planı hazırlanması için önemli bir adım attı. Nesli tehlike altında olan ve ‘Anadolu Parsı’ da denilen Anadolu Leoparı’nın izi DKMP Genel Müdürlüğü tarafından son yıllarda doğaya yerleştirilen fotokapanlar ile sürülüyor.”

Ankara‘nın Beypazarı ilçesinde 1974’te öldürülen Anadolu Leoparı’nın bu türe ait son birey olduğu ve türün Türkiye‘de tükendiği düşünülüyordu. DKMP Genel Müdürlüğünün arazi çalışmaları sırasında rastlanan iz ve işaretler üzerine arama çalışmalarına yeniden başlanmıştı. Bu sürecin ardından ilk olarak 25 Ağustos 2019’da erkek bir Leopar fotokapana yansımıştı. Bunun üzerine ulusal bir eylem planı hazırlama çalışmaları gündeme geldiğinin ve sistematik veri toplama faaliyetlerinin başladığının aktarıldığı açıklamada şunlara yer verildi:

“DKMP Genel Müdürlüğüne gelen ihbarların değerlendirilmesi sonucunda, ülkemizde en az dört farklı alanda leopar bireyleri olduğu belirlenmişti.

Ülkemizde Leoparın düzenli bir popülasyonundan bahsetmek bu aşamada mümkün olmamakla birlikte, kapsamlı bir araştırma ile mevcut-potansiyel yaşama alanlarının acilen belirlenmesi için Leopar araştırma birimi oluşturulmuş ve Leopar Eylem Planı çalışmaları başlatılmıştı.

Eylem planının oluşturulmasında, bilimsel altlık oluşturmak üzere Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Düzce Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) Kedigiller Uzmanlar Grubu ve DKMP 6. Bölge Müdürlüğü‘nden uzmanların yer aldığı bir proje için TÜBİTAK‘a yapılan başvuru kabul edildi.

18 Ocak 2023 tarihinde Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi arasında ‘Pars Araştırma ve İzleme İş Birliği Protokolü‘ imzalandı.

Proje ve protokoller kapsamında yapılacak çalışmalarla ülkemizde Anadolu Leoparı alttürünün yayılış haritası oluşturulacak, bulunması muhtemel alanlarda iz, dışkı, leş gibi işaretler araştırılacak. Ayrıca, yöre insanları ile görüşülerek bu alanlardaki bireylerin tespiti, koruma ve geliştirilme tedbirlerinin alınarak uygulamaya konulması, özellikle popülasyonun geleceği için dişi birey bulunması da eylem planının önemli konuları arasında yer alacak.”

You may also like

Comments

Comments are closed.