ManşetUlaşım

Amsterdam’ın ilk ‘Bisiklet Başkanı’ Anna Luten ile tanıştınız mı?

0

Bisiklet şehri olarak bilinen Hollanda’nın Amsterdam şehri geçtiğimiz günlerde bir ilk yaşadı. Amsterdam’ın artık halk tarafından seçilmiş bir ‘Bisiklet Başkan’ı var; Anna Luten.

99

Sivil Sayfalar.org’dan Şule Serter’in haberine göre  Amsterdam’ın bisiklet kullanıcılarının artık seçilmiş bir ‘bisiklet başkanı’ var. Geçtiğimiz günlerde 28 yaşındaki Anna Luten, online olarak gerçekleştirilen halk oylaması ve uzmanlar jürisi değerlendirmesi sonucu Amsterdam’ın ilk bisiklet başkanı seçildi.

97

Bisiklet başkanlığı resmi bir pozisyon değil. Fikir, yerel düzeyde bisiklet savunuculuğu yapan CycleSpace’ten çıktı. Luten’in, gönüllülük esasına dayalı bir görev olan bisiklet başkanlığı kapsamında yerine getireceği vazifeler ise oldukça gerçek; Luten, bisiklet ile ilgili sorunları çözüme kavuşturmak ve iyileşmesini sağlamak amacıyla belediye çalışanları, şehir planlamacıları, savunucular, öğrenciler, turistler ve Amsterdam halkı arasında arabuluculuk yapacak.

Sorunlar: Bisiklet parkları, Bisikletli trafiği ve Bisikletli itibarı

98

Şehirde en yaygın sorun olarak bisiklet parkları görünüyor..Bunun yanında bisiklet trafiğinin sokakları tıkaması ve yayaları zor durumda bırakması, turistlerin şehre gelmeden önce şehrin bisiklet kültürüne dahil olmak için neler yapabileceklerine dair çok az bilgi edinebilmeleri de diğer önemli sorunlar arasında. Amsterdam’ın ilk bisiklet başkanı olarak seçilen Luten ise en başta şehirdeki bisikletlilerin itibarını geri kazanmaya çalışacağını ifade ediyor.

CycleSpace’in Bisiklet Başkanlığı Programı’nı duyduğu zaman kendisi için muhteşem bir iş olduğunu düşünen Luten, bu pozisyonu bisiklet kullanımının daha sağlıklı, daha mutlu ve daha pozitif bir şehir yaratma konusunda nasıl yardımcı olabileceği tartışmalarını başlatmak için ender rastlanan bir fırsat olarak gördüğünü ifade ediyor.

Amsterdam’ın rakibi Kopenhag

Bisiklet, uzun yıllar süren bir direniş ve radikal eylemler sonucu Amsterdam’a yerleşmiş bir kültür. Günümüzde Amsterdam nüfusunun yüzde 63’ü günlük hayatında bisiklet kullanıyor ve şehir, ‘dünyanın en çok bisiklet kullanılan şehri’ unvanını kazanmak için Kopenhag ile bir yarış halinde.

Peki ya Dünya’nın geri kalanı, Peki ya Türkiye ?

Amsterdam dışında Cape Town, Johannesburg, Brüksel gibi şehirlerde de bisiklet başkanlığı sisteminin işlediği biliniyor.

100

Geçtiğimiz Nisan ayında ise Kadıköy Belediyesi Bisiklet Birimi’ni hayata geçirdi ve bisiklet severler ile yaptığı ortaklaşa çalışma ile bir bisiklet festivali düzenledi. Kadıköy Belediyesi’nin başlatmış olduğu bu hareketin Türkiye çapında tüm belediyelerde yaygınlaşması ve gündelik hayatta ve şehirde bisiklet kültürünün popülerleşmesi tüm bisikletseverlerin en büyük dileği.

 

(Sivil Sayfalar.org)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.