Amsterdam ‘araçsız şehir’ için düğmeye bastı

Amsterdam’ın, bisikletlilere ve yayalara daha fazla alan sağlayan “araçsız şehir” haline getirilmesi için bir dizi önlem alınması kararlaştırıldı. Şehir içinde araç trafiğini azaltmak için, kent merkezine girişlere sınırlama getirilecek, toplu taşıma ve bisikletli ulaşım özendirilecek.

Hollanda‘nın başkenti Amsterdam‘da Belediye, 2030 yılına kadar araç yakıtlarının neden olduğu hava kirliliğini önleme planları çerçevesinde, “daha fazla yaşam alanı ve daha temiz bir çevre için” bir dizi yeni düzenleme hazırladı. Kentteki trafik yönetmeliğinde yapılan değişikliklerle, şehir merkezine araç girişinin azaltılmasına dönük yeni önlemler alındı. “Araçsız şehir” hedefleri doğrultusunda, toplu taşıma ve bisikletli ulaşım özendirilecek. Toplu taşıma yatırımlarına ağırlık verilirken, deneme amaçlı gece metrosu seferleri de başlatılacak.

Önlemler kapsamında toplu taşımada ücretsiz veya daha ucuz aktarma olanağı sağlanacak. Şehir içinde yaya ve bisiklet dostu tasarımlar hayata geçirilecek. Tren istasyonlarında olduğu gibi, metro istasyonlarına da bisiklet kiralama noktaları kurulacak.

Kentte 2021 yılından itibaren, hafta sonları ve çarşamba günleri öğleden sonra, 12 yaşına kadar olan çocuklar toplu yaşıma araçlarından ücretsiz yararlanacak.

10 bin araçlık otopark alanı kapatılacak

Kent merkezinde daha az otopark izni verilecek ve yaklaşık 10 bin araçlık otopark alanı kapatılacak. Şehir dışındaki, “Park et, devam et” (P + R) alanlarının sayısı arttırılacak. Bu sayede, Amsterdam’a özel aracıyla gelenler, şehir dışındaki otoparklara araçlarını park edip kente toplu taşıma ile ulaşmaya teşvik edilecek.

Amsterdam Belediyesi, yeni yılda belediye meclisi tarafından onaylanması beklenen ve maliyeti 500-700 milyon Euro arasında değişmesi beklenen projeyi, en geç 2025 yılına kadar hayata geçirmeyi hedefliyor.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Karacasöğüt’te 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na marina için ÇED gerekli değilmiş

Marmaris'te 1. Derece Arkeolojik Sit alanına yat iskelesi ve turizm tesisi projesine valiliğin verdiği 'ÇED gerekli değil' kararı İdare Mahkemesi'nce de uygun bulundu.

[COP29] Petrol zengini Suudi Arabistan müzakereleri sabote ediyor

Suudi Arabistan delegeleri, Bakü'deki iklim zirvesinde fosil yakıtlardan uzaklaşma, adaptasyon, iklim taahhütleri gibi kritik konulardaki müzakereleri her fırsatta engelliyor.

[COP29] Fosil yakıt sübvansiyonlarını kaldırma koalisyonuna üç ülke daha katıldı

Birleşik Krallık, Yeni Zelanda ve Kolombiya'nın katılmasıyla 'Sübvansiyonlar Dahil Fosil Yakıt Teşviklerinin Aşamalı Olarak Kaldırılması Uluslararası Koalisyonu'na üye ülke sayısı 16'ya yükseldi.

Yerel örgütler ‘nefes alan Türkiye’ için kömürden adil çıkış istiyor

16 yerel iklim ve çevre örgütü, COP29'a kalabalık bir heyetle katılan Türkiye'den kömürden adil bir çıkış takvimini açıklamasını talep etti.

‘Süper zenginlere vergi’ G20 Zirvesi’nin sonuç bildirisine girdi

Rio'da yapılan G20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde dünyayı en çok kirleten süper zenginlere ek vergi, iklim finansmanının artırılması yer aldı; 1.5C hedefi teyit edildi

EN ÇOK OKUNANLAR