Kültür-SanatManşet

Amerika’nın huysuz yazarı öldü

0
Gore Vidal

Gore Vidal

Amerikalı yazar Gore Vidal 86 yaşında hayata veda etti.

Ünlü roman ve oyun yazarı ve eleştirmen Gore Vidal’ın 86 yaşında Los Angeles’taki evinde dün akşam hayatını kaybettiği açıklandı. Açıklamada, Vidal’ın bir süredir zatürre tedavisi gördüğü belirtildi.

Sadece sanatçı yönüyle değil, siyasetle ilgili görüşleri ile de kendinden söz ettiren Gore Vidal, Amerikan siyasetini yazdığı romanlarda ya da katıldığı televizyon programlarında sivri diliyle sık sık eleştiriyordu.

New York Times’ın üretken, zarif ve huysuz olarak tanımladığı Vidal’in ardından ünlü belgeselci Michale Moore da Twitter hesabından yazarın şu sözlerini paylaştı:

“Amerikan halkının yarısı hiç gazete okumaz, yarısı da başkanlık seçimlerinde hiç oy kullanmaz. Umalım ki bu ikisi aynı yarı olsun.”

Vidal, siyasette ve edebiyatta yerleşik görüşlere muhalefeti ile tanınmış ve Ulusal Kitap Ödülü dahil olmak üzere çok sayıda ödüle layık görülmüştü.

Amerikalı siyasetçileri sık sık eleştiren Vidal, en zeki Amerikalı yazarlardan biri sayılıyor. ABD’de ezberleri bozan bir isim olarak öne çıkan Vidal, Vietnam’dan Irak’a ABD’nin katıldığı tüm savaşlara muhalefet etmişti.

Eserleri

1925 yılında New York’ta dünyaya gelen Amerikalı yazar, Vidal, tiyatro, sinema ve televizyon için de birçok senaryoya imza attı. Yazar, Hollywood’daki eşcinsellerle ilgili bir belgeselin yanı sıra “Gattaca”, “With Honors” ve “Bob Roberts” adlı filmlerde de rol aldı.

1960’lı yıllarda siyasetle ilgilenmeye başlayan Vidal, Demokratik Parti’den Kongre’ye aday oldu ancak kaybetti.

“İmparatorluk”, “Kent ve Tuz”, “Düello Gayri Resmi Amerikan Tarihi 1”, “Lincoln Gayri Resmi Amerikan Tarihi 2”, “1876 Gayri Resmi Amerikan Tarihi 3”, “Golgota’dan Canlı Yayın Yeniden Yazılan İncil”, “Yaratılış”, “İmparator Julian”, “Myra” ve “Ben Cyrus, Zerdüşt’ün Torunu”, Vidal’in Türkçe’ye çevrilen eserlerinden birkaçı.

(Deutsche Welle Türkçe, New York Times, Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.