Amerikan mutfaklı, otomatik kapılı külliye

Her yıl yaklaşık 100 bin kişinin ziyaret ettiği Eskişehir’deki Seyyid Battal Gazi Külliyesi’nde restorasyon rezaleti yaşanıyor. 800 yıllık külliyenin artık Amerikan mutfağı ve otomatik kapıları var.

Kültür ve inanç turizmi çerçevesinde yılda yaklaşık 100 bin kişinin ziyaret ettiği Eskişehir kent merkezine 40 kilometre uzaklıktaki Seyyid Battal Gazi Külliyesi kaderine terk edilmiş durumda.

Seyyid Battal Gazi Külliyesi 1954 ve 1957 yıllarında iki kez restore edildi. 2007 yılında Kütahya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, müteahhit firma aracılığıyla restorasyon çalışması başlattı.

1 milyon 200 bin liraya mal olması planlan onarım işlemleri, 2 yıl önce durdu. Müteahhit kullandığı elektrik parası ödemedi. Külliyenin elektriği 2 yıl önce kesilirken, borç 12 bin 900 liraya yükseldi.

Selçuklu Sultanı 1’inci Alaaddin Keykubat’ın annesi Ümmühan Hatun tarafından 1207 yılında yaptırılan Seyyid Battal Gazi Külliyesi’nin restorasyon çalışmaları sırasında tarihi dokusunun büyük ölçüde zarar gördüğü öne sürüldü.

Külliye içerisine Amerikan tarzı mutfak ve tuvaletler yaptırıldı. Aydınlatma yapılacağı gerekçesiyle spot lamba ve aydınlatma malzemeleri duvarlara çakılarak bağlandı. İddialara göre külliyenin daha önce mermer olan sütunları yerine beton sütunlar konuldu. Külliyenin türbe kısmının girişine cam bölmeler yapılıp, duvara monte edildi. Ziyaretçiler türbenin iç kısımlarını karanlık ortamda ziyaret edebiliyor.

Seyitgazi Belediye Başkanı Adnan Yalçın Şen, restorasyon çalışmalarının tarihi dokuya uygun olarak yapılması gerektiğini söyledi. (Ajanslar)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İstanbul’dan Van’a kadar kıyılara eşit ve ücretsiz erişim için eşzamanlı eylemler yapıldı

Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı'nın çağrısıyla, Adalar'dan Van'a kadar ülkenin dört bir noktasında bir araya gelen yurttaşlar, kıyılara ücretsiz ve eşit erişim hakkını, kıyıların korunması gerektiğini dile getirerek hükümete 'Anayasa ve Kıyı Kanunu'nu uygula' diye seslendi.

Kazma Bırak: İklim değişikliğiyle başa çıkabilecek radikal önlemler istiyoruz

Kazma Bırak kampanyası ekibi, Yunanistan'daki yangınlarla ilgili açıklamada bulunarak yangını söndürmenin bir önlem olmadığını, artık bunun için radikal bir çözümün gerektiğini belirtti: 'İklim değişikliğinin etkilerini görmezden gelen, artan orman yangınlarıyla mücadele edebilecek hizmetleri azaltan iktidarlara karşı, iklim değişikliğiyle başa çıkabilecek radikal önlemler istiyoruz.'

Akdeniz foklarının yaşam alanına inşa edilen kaçak iskele sökülüyor

İzmir’in Karaburun ilçesinin Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’nde bulunan kaçak iskele, bir yıldan uzun süren yazışmaların ardından nihayet sökülüyor.

ILGA Avrupa: Türkiye’de LGBTİ+’lar hükümetin yasaklarına karşı direniyor

ILGA-Avrupa'nın Türkiye'deki Onur Ayı etkinliklerine ve yürüyüşlerine ilişkin raporunda, Türkiye'deki hükümetin LGBTİ+'lara yönelik nefret söylemlerine, yaptırımlarına, baskılarına ve bunu politikanın bir parçası haline getirerek kurumsallaştırmasına dikkat çekildi. Raporda LGBTİ+'ların direnmeyi sürdürerek yürüyüşleri gerçekleştirdiğine de vurgu yapıldı.

Malatya Çevre Platformu’ndan Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları forumuna davet

Malatya Çevre Platformu, tüm duyarlı çevre kurumlarını ve aktivistlerini 27-28 Temmuz’da Arguvan Türkü Festivali’nin yapıldığı Nazım Hikmet Meydanı’nda düzenlenen Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları formuna davet etti.

EN ÇOK OKUNANLAR