Amerika Küresel Tehdit Raporu’nu yayınladı

Ulusal İstihbarat Bürosu, Kongre’ye, iç ve dış politikaları Amerika’yı etkileyebilecek ülkeler ve terör tehditleriyle ilgili rapor sundu.

Ulusal İstihbarat Bürosu, Kongre’ye, iç ve dış politikaları Amerika’yı etkileyebilecek ülkeler ve terör tehditleriyle ilgili rapor sundu.

Büro Başkanı James Clapper tarafından sunulan raporda en çok üzerinde durulan ülkeler İran, Kuzey Kore, Afganistan, Pakistan ve Nijerya.

Tahminler özetle şöyle:

İran: Atom bombası yapıp yapmayacağı belli değil. Hükümet içte ve dışta çok ciddi siyasi ve ekonomik sorunlarla karşı karşıya bulunuyor. Fakat ekonomik sıkıntının rejim değişikliğine sebep olacağı sanılmıyor.

Kuzey Kore:  Bu ülkenin nükleer silahları ve füzeleri bölge ülkeleri için tehdit oluşturmaya devam edecek. Uzakdoğu’da barış ve istikrarı tehdit etse de, Pyong Yang hükümetinin nükleer silahlarını sadece özel koşullar ve olağanüstü durumlarda kullanacağı tahmin ediliyor.

Afganistan: Taleban öncülüğündeki direniş bazı yerlerde kırıldı bazı yerlerde kırılamadı. Taleban hala hem Amerika hem de NATO’nun Afganistan’daki hedeflerine ulaşmasını önleyecek güç ve sabra sahip.

Pakistan: Silahlı Kuvvetler el Kaide militanları ve örgüt için çalışan yabancı eylemcilere karşı başarılı olamadı.

Nijerya: Yoksulluk, bitip tükenmeyen toplumsal olaylar ve Boko Haram adlı batı düşmanı şeriatçı örgütün kanlı eylemleri hem bu ülkeyi hem de Amerikan çıkarlarını tehdit ediyor.

Raporda, Orta Asya ve Kafkas ülkelerindeki huzursuzluklar, zayıf hükümetler ve çözülememiş anlaşmazlıkların her an parlayıp Avrasya’yı ateşe boğabileceği öngörüsü yapılıyor.

Arap Baharı’na da değinilen raporda, geçen yılki gelişmelerin Amerika’nın Ortadoğu’daki olaylara yön verme gücüne zarar verdiği yazılı.  Rapora göre, devam eden toplumsal olaylar teröristlerin bu ülkelerde daha rahat hareket edebilmelerini mümkün kılacak.

Raporda Amerika’nın bilgisayar şebekesine yönelik en ciddi siber tehdidin Çin ve Rusya’dan geldiği belirtiliyor ve bu iki ülkeyle birlikte İran’ın şebekeyi ekonomik ve sanayi casusluğu için kullandığı ileri sürülüyor.

Raporda terörizm konusunda el Kaide’ye Pakistan’da büyük bir darbe vurulduğu ancak, el Kaide’den esinlenerek çeşitli ülkelerde kurulan cihatçı grupların tehdit oluşturmaya devam ettiği öne sürülüyor.

(VOA)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

‘Süper zenginlere vergi’ G20 Zirvesi’nin sonuç bildirisine girdi

Rio'da yapılan G20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde dünyayı en çok kirleten süper zenginlere ek vergi, iklim finansmanının artırılması yer aldı; 1.5C hedefi teyit edildi

İspanya’da ölümcül selin ardından halkın artan öfkesi istifalara yetmiyor

İspanya'nın Valensiya kentinde en az 222 kişinin canına mal olan sel felaketinin ardından öfkeli halk sokaklara dökülüp istifa isterken, yerel yetkililer sorumluluktan kaçıyor.

İklim uzmanları: Trump’ın dönüşü iklim eylemini etkiler ama geri döndüremez

İklim uzmanları, Trump'ın yeniden seçilmesinden dolayı iklim eyleminin ağır bir darbe alsa da bugünkü konjonktürde herhangi bir ülkenin politikasından daha güçlü olduğu konusunda birleşiyor

İklim, göçmenler ve kadınlar için kötü haber: Trump başkanlığa çok yakın

Zaferini ilan eden Donald Trump ABD'deki ikinci başkanlık dönemine çok yakın. Sonuçların kesinleşirse ABD'deki hak savunucuları ve iklim politikacıları için işler zorlaşacak.

Cem Özdemir’in Greta Thunberg’e yönelik İsrail tepkisine eleştiri yağdı

Alman Yeşilleri'nden Tarım Bakanı Özdemir'in İsrail saldırılarını eleştiren genç iklim aktivistine desteğin 'gözden geçirilmesini' istemesi, tepkiyle karşılandı.

EN ÇOK OKUNANLAR