Doğa MücadelesiManşet

Amasra’da esnaf kepenk kapattı

0

Amasra’ya Hattat Holding tarafında yapılmak istenen 2640 MW gücündeki kömürlü termik santrale karşı Amasra halkının verdiği mücadele devam ediyor. Bugün, 5 Haziran Dünya Çevre Günü‘nde saat 19.00’da santralin yapılmak istendiği Gömü Köyü’ne insan zinciri oluşturulacak. Zincir öncesinde ise esnaf santrali protesto etmek için kepenk kapattı.

ÇED’siz santrale karşı mücadele

2010 yılından beri Amasra halkın, Tarlaağzı ve Gömü Köyleri yakınına yapılmak istenen Hattat Holding’in termik sanraline karşı mücadele veriyor. 2010’da TTK’dan kiralanan maden, köylere yakınlığı ve çevreye vereceği zararlardan dolayı ÇED sürecinde Delikliburun veya Filyos Vadisi’ne kaydırılmak istendi. Şirket te bu bölgeyi istemediği için süreç 2012 yılında durduruldu.

2013’de Şirket daha önce iki kez iptal edilen yere (Tarlağazı-Gömü köyleri) tekrar ÇED başvurunda bulundu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı başvuruyu kabul ederek yeni bir ÇED süreci başlattı. 19 Şubat 2013 tarihinde yapılmaya çalışılan “ÇED Halkın Katılımı” toplantısı yöre halkının tepkisi nedeniyle yapılamadı. Buna rağmen iki gün sonra Ankara’da yapılan “ÇED Kapsam ve Format Belirleme Toplantısı”nda üç yıl önce format verilmeyen yere bu sefer format verilip kapsam belirlenerek ÇED sürecinin devamı sağlandı.

Son olarak da 8 Mayıs 2014 tarihindeki “3. İnceleme Değerlendirme Toplantısı”nda Bartın Belediyesi, Amasra Belediyesi ve Bartın Üniversitesi’nin olumsuz görüşlerine rağmen raporun olumlu şekilde nihayetlenmesinin yolu açıldı.

Bu akşam gerçekleşecek insan zinciri eylemi öncesi, Bartın Platformu’nun aktardığı kadarıyla esnafı destek verdi. Hiçbir esnafın işyerini açmadığı bölgede gazete bayileri, bakkallar, kahveler kapalıydı.

UNESCO kalıcı dünya mirası listesine girmeye aday olan bölgede yapılması planlanan termik santrale karşı gerçekleşecek eylemin saati 19.00. Rota ise Unesco Dünya Mirası Amasra Kalesi’nden termik santrallerin yapılmak
istendiği Gömü Köyü olacak.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.