LGBTİ+Manşet

Altı yıl sonra yeniden: İstanbul Trans Onur Haftası ‘Dönmeyiz, buradayız’ temasıyla başlıyor

0
closeup of a transgender pride flag waving on the blue sky, moved by the wind, with the sun in the background

İstanbul Trans Onur Haftası, aradan geçen altı yılın ardından “Dönmeyiz, buradayız” teması ile sokaklara çıkıyor.

Başlangıç yıllarında LGBTİ+ örgütlerinin bir araya gelmesi ile örgütlenen Trans Onur Haftası, en son İstanbul LGBTİ+ Dayanışma Derneği tarafından organize edildi.

2017’den sonra var olan politik koşullar, translara uygulanan alan daraltmaları, nefret politikaları gibi hayatî sebeplerden ötürü bir süre örgütlenemeyen Trans Onur Haftası, 2022’de bir araya gelen trans+ özneler tarafından yeniden var edildi.

Her hafta yapılan açık çağrılarla bir araya gelen gönüllü grubunun kolektif katkılarıyla yaratılan 9. İstanbul Trans Onur Haftası, bu sene 12-18 Haziran 2023 tarihlerinde gerçekleşecek.

12-18 Haziran arası gerçekleşecek Trans Onur Haftası kapsamında 12 farklı etkinlik düzenlecek. Peki Trans Onur Haftası’nda neler gerçekleştirilecek? Altı yılın ardından yeniden düzenlenen Trans Onur Haftası’nda odaklanılacak konular şöyle:

“Trans pride ve transfeminizm’i neden seçtiğimizden uyum süreci deneyim aktarımına, trans+ların barınma sorununun konuşulacağı barınma forumundan LGBTİ+ ve Kürt mücadelesinin kesişimselliğine birçok konunun irdeleneceği birbirinden farklı, birbirinden değerli etkinliklerde buluşacağımız bir hafta sonunda 18 Haziran’da Taksim’de yürüyüşümüzü gerçekleştireceğiz.”

Şimdiye kadar ‘Suskun Değil Sokakta – Saklı Değil Örgütlü – Nefrete Karşı Yürüyoruz!’, ‘Nefrete İnat Yaşasın Hayat’, ‘Ekmek Adalet Özgürlük’, ‘Faili Devlet’, ‘Bize Bir Yasa Lazım’, Direniş&Barış’ ve son olarak ‘Göç’ temasıyla gerçekleşen Trans Onur Haftası; bu yıl “Dönmeyiz Buradayız” teması ile yola çıkıyor.

Hafta boyunca da LGBTİ+ hareketinin gündemini oluşturan sağlık, görünürlük, barınma, iş ve çalışma gibi anayasal haklar konularında forum, panel ve etkinlikler yapılacak.

Trans Onur Haftası nedir?

2010’da ilki düzenlenen “Trans Onur Haftası”, 2010’dan 2017’ye devam edişi ile trans+ öznelerin, 8 Martlarda öznelik durumları sorgulanan transların, “kadınlık”ları makbul görülmeyen trans kadınların, trans tanımına “uygun” görülmeyen nonbinarylerin bir aradalığı hissedip sokaklar boyunca yaşayıp yaşatabileceği bir alan yaratabilme gayesi ile yola çıktı.

Devlet eliyle ölüme sürüklenen, barınma hakları ellerinden alınan, artan polis şiddetine her fırsatta maruz bırakılan, alanlara alınmayan trans+ öznelerin; devlet eliyle üretilen nefret politikalarının, terflerin nefret dolu/transfobik feminizm anlayışlarının ve transfobinin sirayet ettiği her bir alanda ölümle tehdit edilişilerinin/öldürülmelerinin karşısında bir mücadele alanı yaratmanın oldukça gerekli ve değerli olduğu fikrinde birleşen trans+ özneler; yaşatılan tüm bu işkence ve haksızlıkları İstanbul Trans Onur Yürüyüşü’nde haykırma, bilmeyene bildirme amacı ile sokakları dolduracaklarını belirtiyor. Trans+ öznelerin haftaya ilişkin mesajı ise şöyle:

“Özellikle Türkiye, Suriye ve Kürdistan’ı etkileyen deprem sonrası birbirimize dokunmak, yaralarımızı sarmak ve dayanışmayı büyütmek için örgütleniyoruz.

Deprem alanlarında çadırlara alınmayan, transfobiye deprem alanında/zamanında da maruz bırakılan, hormon ilaçlarına erişemeyen, hiçbir koşulda güvenli bir alan sağlanmayan biz trans+ların deneyimleri, bedenleri, duyguları ve duruşlarını konuşabilmek için atölyelerde; bir aradalığımızı kutlamak içinse partilerde buluştuk/buluşacağız. ‘Yasak Ne Ayol’ diyerek onurumuza onur katmaya, isyanımızı güçlendirmeye devam edeceğiz.

Küçük alanlara razı gelmeyip her bir yeri istediğimizi, her alanda biz translar ile eşitlenilmesi gerektiğini, hayatlarımızdan ‘sorumlu’ olanların nefreti örgütlemek yerine yükümlülüklerini yapması gerektiğini her bir yerde haykıracağız.”

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.