İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

‘Altı ayda bin 98 hak savunucusu gözaltına alındı, 33’ü tutuklandı’

0

Türkiye İnsan Hakları Vakfı‘nın (TİHV) insan hakları savunucularının karşı karşıya kaldığı baskı ve engellemelere ilişkin hazırladığı bilgi notunda Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan hak ve özgürlüklerin keyfi bir biçimde kısıtlandığı belirtildi. Notta, söz konusu keyfiliğe karşı çıkan insan hakları savunucularının gözaltılar, tutuklamalar, işkence ve soruşturmalar ile engellenmek istendiği vurgulandı.

Süresiz eylem ve etkinlik yasağı

TİHV Dokümantasyon Merkezi’nin verilerine göre hazırlanan bilgi notuna göre, Türkiye’de 1 Mart 2021 – 31 Ağustos 2021 tarihlerinde 19 il ve üz ilçede toplam 729 günlük, bir ilçede ise süresiz eylem ve etkinlik yasağı getirildi. 23’ü kadın ve LGBTİ+ hakları, 21’i sendikal haklar ve 11’i çevre hakları konulu olmak üzere 124 eylem ve etkinliğe müdahale edildi. 21 etkinlik engellendi.  İki ilçede toplam 80 köyde süresiz sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Bin 98 kişiye gözaltı, bir milyon liraya yakın para cezası

Nottaki bilgilere göre, aynı dönemde 119’u kadın ve LGBTİ+ hakları savunucusu, 14’ü ise çevre hakları savunucusu olmak üzere toplam bin 98 hak savunucusu gözaltına alındı. 290 hak savunucusuna, katıldıkları toplantı ve gösteri yürüyüşleri nedeniyle toplam 909 bin 598 TL idari para cezası kesildi.

20’den fazla avukat, 87 kadın ve LGBTİ+ hakları savunucusu ve yedi çevre aktivisti dahil olmak üzere, toplam 338 kişinin yargılandığı 55 duruşma yapıldı. Aynı dönemde, 107 hak savunucusu çeşitli adli kontrol tedbirlerine mahkûm edilirken, 33 hak savunucusu ise tutuklandı.

Bilgi notunda, yargının savunma ayağını baskılamaya yönelik adımlara da yer verildi. Buna göre, 2021 Mart-Ağustos döneminde İzmir Barosu ve Diyarbakır Barosu yönetimlerine LGBTİ+ haklarına dair yaptıkları açıklamalardan dolayı soruşturma açıldı. 18’i avukat 26 hak savunucusu hakkında soruşturma başlatıldı.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.