ManşetLGBTİ+

Almanya’nın ilk ‘cinsiyet çeşitliliği temsilcisi’ Yeşiller’den Sven Lehmann oldu

0

Almanya’da Sosyal Demokratlar (SPD), Yeşiller ve neoliberal Hür Demokratlar’dan (FDP) oluşan yeni federal hükümetin “Cinsel ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Kabulünden Sorumlu” temsilcisi olarak Yeşiller’den Sven Lehmann atandı. Bu, Almanya’nın tarihinde bir ilk.

Lehmen, yeni görevinde LGBTİQ+ ulusal eylem planını denetleyecek ve cinsel ve cinsiyet çeşitliliğinin kabulü üzerinde çalışacak.

Alman Yeşilleri yıllardır cinsiyet çeşitliliği/eşitliği için bir mekanizma kurulmasını istiyordu. Yeni koalisyon görüşmelerinde de hükümetin “ayrımcılıkla mücadelede öncü” olması konusunda anlaşma sağlanmıştı.

Nefret suçlarıyla mücadele için geniş strateji

Alman siyasetçi yeni oluşturulan görevinde, “Transseksüel Yasası”nın kaldırılmasından başlayarak eşcinsel evlilikler için eşit haklar ve LGBTİQ+ bireylerinin anayasaya uygun olarak korunmasını sağlamak için çalışacak; LGBTİQ+ topluluğunu etkileyen politika projelerinde hükümet bakanlıklarıyla birlikte çalışmaktan sorumlu olacak.

Lehmann yeni görevine başlarken, “Herkes özgür, güvenli ve eşit haklara sahip olarak yaşayabilmeli” dedi.

Cinsel ve cinsiyet kimliği ne olursa olsun tüm insanların korunmasının “Temel Kanuna (Almanya anayasası) uygun olarak sağlanması gerektiğini belirten yeni temsilci, “Ayrıca, açıkça ‘queerfobi’yi içeren gruplara yönelik nefret suçlarıyla mücadele etmek için geniş bir stratejiye ihtiyacımız var” diye konuştu.

42 yaşındaki Sven Lehmann, 2017’den beri Yeşiller Federal Meclisi üyesi. 2018’den 2021’e kadar Ulle Schauws ile birlikte Yeşiller Parlamento Grubunda queer politika ve sosyal politika sözcüsü olarak görev yapan parlamenter, 2021 federal seçimlerinde ülkenin en büyük eşcinsel topluluklarından birine ev sahipliği yapan Köln‘den seçilmişti.

Örgütler memnun

Almanya Lezbiyen ve Gey Derneği (LSVD), yeni oluşturulan ofisin “koalisyon hükümeti tarafından vaat edilen queer siyasi uyanış için önemli sinyal” olduğunu söyledi.

Alman Trans Kimlik ve İnterseksüellik Derneği (dgti) de Lehmann ile “tüm trans, inter ve ikili olmayan insanlar için daha iyi bir dünya” yolunda çalışmayı dört gözle beklediğini açıkladı.

2018’de Almanya , “erkek” ve “kadın”a ek olarak “cinsiyet çeşitliliği” şeklinde üçüncü bir seçeneği sunarak ikiden fazla cinsiyetin varlığını resmen tanıyan dünya çapında birkaç ülkeden biri olmuştu. Yeni hükümetin koalisyon anlaşmasında, üç iktidar ortağı eşcinsel erkeklerin kan bağışı yapmalarıyla ilgili kısıtlamalara son verilmesinin yanı sıra trans kişilerin kendi cinsiyetlerini belirlemelerine izin veren yasal değişiklikler de dahil olmak üzere LGBTQ+ haklarına yönelik kapsamlı reform sözü vermişti.

2011’deki yasal reformdan önce Almanya’daki trans kişiler yasal cinsiyet tanımı alabilmek için kısırlaştırmaya zorlanıyordu. Yeni koalisyon bu mevzuattan zarar gören kişiler için bir tazminat fonu oluşturmayı ve cinsiyet geçişiyle ilgili tıbbi bakımın sağlık sigortası kapsamına almayı planlıyor

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.