Dünyaİklim KriziManşet

Almanya’dan yeni iklim hedefi: 2045 yılında net sıfır emisyona ulaşacak

0

Almanya Anayasa Mahkemesi’nin ülkenin iklim taahhütlerinin yeterli olmadığı ve hak ihlaline yol açtığına yönelik hükmünün ardından Almanya iklim hedeflerini artırma kararı aldı.

Yapılan açıklamada 2030 yılına kadar karbondioksit emisyonlarının yüzde 65 azaltılacağı belirtildi. Daha önceden yüzde 55 azaltım öngörülüyordu. 2050 olarak duyurulan net sıfır karbon emisyonuna ulaşma tarihi de 2045 olarak güncellendi.

Spiegel’in aktardığı bilgilere göre bu yeni hedeflere ek olarak 2040 yılı için de ara hedef konuldu. Buna göre ülke 2040 yılına kadar karbondioksit emisyonlarını yüzde 85 ile yüzde 90 arasında azaltmak için çaba gösterecek.

Mahkeme: İklim Yasası yeterli değil

Almanya’nın en yüksek mahkemesi, yükselen deniz seviyesinin aile çiftliğini yutmasından endişe eden genç bir kadının da aralarında bulunduğu dört kişinin başvurusunu geçtiğimiz hafta sonuçlandırmıştı.

Kararda Almanya iklim yasasının kendi başına gelecek nesillerin haklarını ihlal etmediğini ancak 2031’den itibaren karbon emisyonlarında daha fazla kesinti yapılması için yeterli düzenlemeyi yapmadığını söyledi. Mahkeme, hükümetin 2019 iklim değişikliği yasasını sıkılaştırması için yıl sonuna kadar süre vermişti.

Hedefe nasıl ulaşacağı belirli değil

Hükümetin mahkeme kararından sonra açıkladığı yeni ve daha iddialı olan iklim hedeflerine nasıl ulaşacağı henüz belirli değil.

2030 yılından sonraki yıllar için detaylı bir planlama yapılmamış durumda. Ayrıca kömürden çıkışa dair yapılan bir düzenleme henüz sunulmadı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.