ManşetTarım-Gıda

Almanya’dan resmi davetlerde et yasağı

0

Almanya schnitzel ve sosisin ülkesi olabilir ama Alman Çevre Bakanlığı’nın yeni hükumet kararı bunları gölgede bırakacak. Bu hafta başında Almanya Çevre Bakanı Barbara Henricks, Çevre Bakanlığının resmi davetlerinde etin yasaklanacağını duyurdu. Henricks bu kararın alınmasının nedeni olarak da et üretiminin çevreye maliyetini öne sürdü.

Endüstriyel hayvancılık küresel iklim değişikliğinin ve çevre tahribatının başlıca nedeni. Sığır gibi besi hayvanları yiyeceklerini sindirirken metan üretiyorlar. Metan çok etkili bir sera gazı, 20 yıllık bir süreçte karbondioksitden 86 kat daha etkili. Küresel olarak besi hayvanları sektörü tüm insan kaynaklı sera gazı emisyonlarının %14.5’ini oluşturuyor. Küresel hayvancılık karbon ayak izini sadece hayvanların ürettiği metan gazı değil, et ürünlerinin üretilmesi, işlenmesi, paketlenmesi, kargolanması ve saklanması için harcanan fosil yakıtlar da oluşturuyor. Endüstriyel hayvancılık aynı zamanda toprak ve su bozumuna da neden oluyor. Büyük tarım arazileri besi hayvanlarının otlanması için temizleniyor. Örneğin dünyanın en büyük sığır üreticilerinden olan Brezilya’da Amazon ormanları bu hayvanların otlaması için kesiliyor, yerlerine sığır çiftlikleri ve sığırların yemesi için soya tarlaları açılıyor.

Almanya’nın yeni politikası siyasi rakiplerinden de eleştiri aldı. Yasağın arkasındaki kadın, Henricks, Sosyal Demokratların üyesi. Angela Merkel’in partisi olan Hristiyan Demokratlar ise bu et yasağının insanların seçim haklarını ihlal ettiğini öne sürüyor.

Sosyal Demokratlar ise Çevre Bakanlığı’nın sorumluluğunun ülke için sürdürülebilirlik örnekleri teşkil etmesi olduğunu söyledi. Çevre Bakanlığı “Kimseye ne yemesi gerektiğini söylemiyoruz, ama iklim koruma için iyi bir örnek oluşturmak istiyoruz. Vejetaryen yemek, etobur beslenmeye göre çok daha iklim dostu” açıklamasını yaptı.

 

(Yeşil Gazete, Thinkprogress)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.