EnerjiManşet

AB’de ‘yeşil yatırım’ tartışması büyüyor: İspanya da nükleer ve doğalgazın kapsanmasına karşı çıktı

0

İspanya Ekolojik Dönüşüm ve Demografik Mücadele Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “nükleer enerji ve doğal gazın, yeşil veya sürdürülebilir enerji sınıfında olmaması gerektiği” belirtildi.

Bakanlık, “böyle bir sınıflandırmanın anlamlı olmayacağını ve bir bütün olarak değerlendirildiğinde AB’nin enerji geçişi için yanlış sinyaller göndereceği” eleştirisinde bulundu.

İspanya, AB’nin 2050’ye kadar sıfır karbondioksit emisyonu ve iklim nötrlüğü hedefi olan yeşil yatırım planının “tam savunucusu” olduğunu vurguluyor ancak  nükleer enerji ve doğal gazın bu sınıflandırılmaya dahil edilmesinin “geri adım atmak” olacağını düşünüyor.

İspanya’nın nükleerden çıkış tarihi 2035

İspanya, 2035 yılına kadar nükleer enerjiden çıkış sürecini tamamlama yolunda ilerliyor. Ağustos 2021 itibariyle, ülkede faaliyette olan ve çoğunluğu Iberdola ve Endesa‘nın sahibi olduğu yedi nükleer enerji reaktörü bulunuyordu. İspanya Hükümeti, 2021-2030 Ulusal Enerji ve İklim Planı kapsamında, 2027-2035 döneminde nükleer enerji kapasitesini tamamen devreden çıkarmayı planlıyor. 2030 yılına kadar nükleer enerji kapasitesinin, 2035 yılına kadar tamamen kullanımdan kaldırılmadan önce 3GW’a düşmesi bekleniyor.

AB Komisyonu’nun 31 Aralık’ta açıkladığı ve üye ülkelerde tartışmaya açtığı taslak metinde, ise nükleer ve doğal gazı enerjide yenilenebilir temelli bir dönüşümü kolaylaştıracak araçlar olarak görüldüğü belirtilip yeşil yatırım sınıflandırması çerçevesinde yer veriliyor.

Açıklamada, uzman danışma sürecinin tamamlanmasının ardından AB Komisyonu’nun ilgili mevzuatı onay için ocak ayı içinde AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu‘na (AP) göndereceği kaydediliyor.

AB Komisyonu’nun hazırladığı taslağı üye ülkeler arasında yarattığı görüş ayrılığı da keskinleşiyor. Özellikle Fransa nükleer enerjinin “iklim dostu” sayılması planlarına destek verirken, üç nükleer santralini bu yılın başında kapatan, kalan üçünü de yıl sonunda kapatacak olan Almanya, nükleer enerjiyi kesinlikle reddediyor ancak doğal gazdan elde edilen enerjinin sürdürebilir sayılması planlarını olumlu buluyor.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.