ManşetEnerjiİklim Krizi

Almanya’daki kömür karşıtı hareketten santral işgali

0
Fotoğraf: Twitter- Lorenz Gösta Beutin

Almanya’daki kömür karşıtı hareket Ende Gelände, henüz çalışmaya başlamamış Datteln 4 kömür yakıtlı elektrik santrali alanını işgal etti. Pazar günü gerçekleşen eylemde 100 kadar aktivist, iki kömür vincini ve kömürü tesis kazanlarına taşıyacak konveyör bandını dokuz saat boyunca işgal etti.

Toplamda üç noktayı işgal eden eylemciler, şarkılar eşliğinde protestolarını gerçekleştirdi ve hükümeti kömür kullanımından ve kömür projelerine destek vermekten çekilmeye davet etti. Eylemciler “Kömürden şimdi çık” yazılı pankartlar taşıdı.

Eylemler devam edecek

Polisin müdahalesi sonucunda dağılan ekip, Almanya iklim krizine yol açan karbon emisyonlarının en önemli sebeplerinden biri olan kömür yakıt kullanımını sıfırlayana kadar eylemlerine devam edeceklerini duyurdu.

Hofinger: Datteln 4’u durduracağız

Grup sözcüsü Daniel Hofinger protestonun ardından verdiği demeçte “Bugün gerçekleştirdiğimiz eylemi büyük bir başarı olarak nitelendiriyoruz. Ve bu sadece bir başlangıç. Hambach ormanlarına karşı nasıl savaştıysak Datteln 4’e karşı da o şekilde savaşacağız ve durduracağız” dedi.

Datteln 4 projesi, geçtiğimiz ay Devlet Başkanı Angela Merkel tarafından ülkenin 2038 yılına kadar kömürden çıkmak için verdiği taahhütten muaf tutularak onaylandı. Projenin yürütücüsü Uniper şirketi, kömürden çıkmayı başarmak için en mantıklı hamlenin eski kömür santrallerini kapatarak daha verimli yeni santraller açmak olduğunu iddia ediyor. Projeye karşı çıkan çevreciler ise böyle bir anlaşmanın kabul edilemeyeceğini söylüyor.

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.