ManşetAvrupa'da Yeşil DalgaDünya

Almanya’da Yeşiller’in yeni liderleri Ricarda Lang ve Omid Nouripour

0

Almanya‘da koalisyon ortağı Yeşiller Partisi yeni eş başkanları hafta sonu düzenlenen dijital parti kongresinde seçildi. 28 yaşındaki Ricarda Lang ile 46 yaşındaki Omid Nouripour partinin yeni eş başkanları oldu. Seçim dijital olarak gerçekleştirildiği için Şubat ayı ortasına kadar mektup oyları ile de onaylanması bekleniyor.

Almanya’da 2021’in Ekim ayında yapılan federal meclis seçiminin ardından Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Liberal Hür Demokrat Parti (FDP) ile koalisyon hükümeti kuran Yeşiller Partisi’nin yeni eş başkanlarından sosyal politikalar uzmanı Lang, delegelerin yüzde 76’sının desteğini alarak partinin kırk yıllık tarihindeki en genç parti lideri oldu.

Delegelerin yüzde 82’sinin desteğini alan dış politika uzmanı Nouripour ise iki rakibini geride bırakmayı başararak parti liderliğine seçildi.

Yeşiller Partisi geleneksel olarak biri kadın ve biri erkek olmak üzere iki eş başkan tarafından yönetiliyor. Parti başkanlığını dört yıldır yürüten Annalena Baerbock ve Robert Habeck yeni kurulan hükümette bakan olarak görev almaları nedeniyle dün düzenlenen dijital kongrede resmi olarak eş başkanlık görevinden ayrılmıştı. Yeşiller Partisi’nin parti tüzüğü, eş başkanlık ve bakanlık görevlerinin aynı anda yürütülmesine olanak tanımıyor.

‘Birlik bir gereklilik, özellikle de hükümette’

DW‘nin aktardığına göre, Cumartesi akşamı ZDF kanalında bir programa katılan Omid Nouripour, partinin yeni eş başkanlarının hükümetteki bakanlarla yakın bir işbirliği içinde olacağını söyleyerek, “Birlik bir gereklilik, özellikle de hükümette” dedi. Partinin “sarı kart dağıtmaya başlamayacağını” söyleyen Nouripour, “Farklı rollerde ancak uzlaşı için bu hükümette başarıya ulaşacağız” diye konuştu.

‘İklimin korunması ile adalet arasında bağ kuracağız’

Koronavirüs enfeksiyonu nedeniyle karantinada olan Lang ise seçim öncesi parti kongresine gönderdiği video mesajında “iklimin korunması ile adalet” arasında bağ kurmaya çalışacağını söyledi. Lang, eş başkanlığa seçilmesinin ardından Twitter hesabından yaptığı paylaşımda ise “Parti üyelerinin teşviki ve güveni ben çok sevindiriyor. Omid Nouripor ile hizmetinizde olmak benim için bir onur” dedi.

 

Partinin yeni liderleri seçim sonucunun onaylanmasının ardından resmi olarak görevine başlayacak.

Ricarda Lang kimdir?

Ricarda Lang, Yeşiller Partisi’ne 2012’de katıldı. 2017-2019 yıllarında partisinin Yeşil Gençlik başkanlığını yaptı. 2019 yılında Avrupa Parlamentosu seçimlerine aday oldu. 2021 yılında eyalet listesinde 20’inci yer alarak Alman Federal Meclisi‘ne girdi. Federal seçimlerinin ardından SPD, Yeşiller Partisi ve FDP’nin koalisyon müzakerelerinde partisinin eşitlik çalışma grubundaki heyetine liderlik etti. Lang, parlamentoda 2021’den beri Çalışma ve Sosyal İşler Komitesi ile Aileler, Yaşlılar, Kadınlar ve Gençlik Komitesi‘nde görev yapıyor. Lang, Alman Federal Meclisi’nin ilk açık biseksüel üyesidir.

Fotoğraf: Stephan Röhl

Omid Nouripour kimdir?

İran‘ın başkenti Tahran doğumlu olan Omid Nouripour, ailesiyle birlikte 13 yaşındayken Almanya’nın Frankfurt kentine göç etti. Mainz Üniversitesi‘nde Almanca, siyaset bilimi, hukuk, sosyoloji, felsefe ve ekonomi okudu, ancak diploma alamadı. 2002 yılında Alman vatandaşı oldu. İran, vatandaşlarının vatandaşlıklarından vazgeçmelerine izin vermediği için İran vatandaşı olarak da görünüyor. 46 yaşındaki dış politika uzmanı Nouripour, 18 yıldan beri Federal Meclis Milletvekilliği yapıyor.

Yeşiller Partisi’ne 2006 yılında katıldı. Partisinin meclis grubunun Dış İlişkiler Sözcüsü ve Finans Komitesi üyesidir. Ayrıca 2014’ten 2017’ye kadar İnsan Hakları ve İnsani Yardım Komitesi’nde de görev almış, göç sorunları ve mülteciler üzerine çalışmalar yapmıştır.

Nouripour, 2006 yılında İran asıllı ikinci milletvekili olarak Alman Federal Parlamentosu’na seçilmiş ve eski Dışişleri Bakanı Joschka Fischer‘in yerine geçmiştir. O zamandan beri Frankfurt am Main II bölgesini temsil ediyor ve 2009, 2013, 2017 ve 2021’de yeniden seçildi.

2006 ve 2013 yılları arasında Savunma Komitesi ve Bütçe Komitesi üyelerinden olan Nouripour, burada parlamento grubunun Federal Dışişleri Bakanlığı (AA), Federal İçişleri Bakanlığı (BMI) ve Federal İçişleri Bakanlığı’nın (BMI) yıllık bütçe görüşmelerinin raportörü olarak görev aldı.

2021 seçimlerinin ardından Sosyal Demokratlar (SPD), Yeşiller Partisi ve FDP’nin koalisyon müzakerelerinde partisinin dış politika, savunma, kalkınma ve çalışma grubundaki heyetine liderlik etti.

Nouripour, Alman parlamentolarının insan hakları aktivistlerine yönelik sponsorluk programı çatısı altında 2012’den beri zulüm gören İranlı avukat Nasrin Sotoudeh‘in çalışmaları hakkında farkındalık yaratıyor.

Dış politika

Nouripour, komite görevlerine ek olarak, 2018’den beri Alman-Ukrayna Parlamento Dostluk Grubu’nun başkanlığını yapıyor.

Türkiye’nin Suriye iç savaşından kaynanlanan göç ve güvenlik endişeleri nedeniyle NATO’dan sınıra patriot füzeleri yerleştirme talebine önce karşı çıkan Nouripour 2015 yılında Active Fence operasyonu bağlamında Türkiye’nin Suriye sınırı boyunca güvenliğin güçlendirilmesine yardımcı olmak için iki Alman patriot füze bataryasının yerleştirilmesine oy verdi.

Nuripour, Hizbullah‘ın terör örgütü olarak listelenmesine yıllarca karşı çıkmasıyla da biliniyor. Hizbullah’ın 2012 yılında Bulgaristan‘ın Burgaz şehrine gelen İsrailli turistleri hedef alan saldırı sonrasında fikri değişmiş ve “şimdi Hizbullah’ı tecrit etme zamanı” açıklaması yapmıştır.

Omid Nouripour, Afrika yaşanan hak ihlalleri üzerine de çalışmalar yapmıştır. Haziran 2020 yılında Çin‘de yeni kurulan Parlamentolar Arası İttifak‘ın da bir üyesidir.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.