Dünyaİklim KriziManşet

Almanya’da üçlü koalisyon geliyor: İlk uzlaşma kömürden erken çıkışta

0

Almanya‘da 26 Eylül’de yapılan Federal Meclis seçimlerinin ardından, Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokratlar (FDP) arasında, olası koalisyon görüşmelerine zemin hazırlamak için yapılan ön görüşmelerde anlaşma sağlandı.

DW‘nin aktardığına göre, üç partinin temsilcileri tarafından kaleme alınan ortak metinde, “İddialı ve dayanıklı bir koalisyon sözleşmesi imzalayabileceğimize inanıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Kömürden çıkış 2038’den 2030’a çekilecek

Bir sonraki adımda, her üç partinin kendi kurullarına onaylatacağı uzlaşma taslağındaki en önemli maddelerden biri ise, Almanya’nın kömürden çıkış tarihinin öne çekilmesi.

AFP‘nin son dakika haberinde, Almanya’nın üçlü anlaşma gereği kömürden çıkışı, planlanan 2038’den 2030’a çekilecek. SDP, Yeşiller ve FDP’nin üzerinde anlaşmaya vardığı metinde, “İklimi koruma konusundaki hedeflere ulaşmak için kömür enerjisinden hızlandırılmış bir çıkış gerekiyor. İdeal olarak bu, 2030 yılına kadar gerçekleşmeli” ifadesine yer verildi.

Ön görüşmelerde üç partinin mutabakata vardığı diğere bir nokta da,  seçimlerden birinci parti olarak çıkan SPD’nin en önemli vaatlerinden olan, asgari ücretin saatte 12 euroya çıkarılması.

Üç parti bir sonraki adımda, uzlaşılan taslağı kendi kurullarına onaylatacak. Yeşiller’in diğer iki partiden farklı olarak, bunun için bir kurultay düzenlemesi bekleniyor. SPD ve FDP kanadında ise, koalisyon görüşmelerine başlanmasına yönelik onayın bugün içinde çıkacağı tahmin ediliyor.

Scholz: Anlaşma sağlanmasından memnunum

Kurulması planlanan yeni koalisyon hükümetinde Başbakan olması beklenen SPD’li Olaf Scholz, “sondaj görüşmeleri” olarak da adlandırılan ön görüşmelerde anlaşma sağlanmış olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, yeni hükümetin hedeflerinin ilerleme ve son 100 yılın en büyük modernizasyon hamlesi olacağını ve bu konularda başarı sağlayacaklarına inandığını ifade etti.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.