DünyaManşet

Almanya’da Sosyal Demokrat Parti karıştı

0

Almanya’da Bremen eyaletinde iktidarı 73 yıl sonra kaybeden ve AP seçimlerinde üçüncü sıraya gerileyen SDP’nin lideri  Andrea Nahles üzerinde istifa baskısı artıyor.

Almanya’da koalisyon ortağı olan Sosyal Demokrat Parti (SPD), hafta sonunda aldığı iki seçim yenilgisinin ardından karıştı. Kuzeydeki Bremen eyaletinde 73 yıl sonra iktidarı kaybetmesi ve Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Yeşiller’in gerisine düşerek ülkenin ikinci büyük partisi konumunu yitirmesi üzerine, SPD lideri Andrea Nahles’e Alman parlamentosunun alt kanadındaki grup başkanlığı görevinden istifa çağrıları yapılıyor.

Bugün oylama yapılacak

Reuters haber ajansına konuşan üç SPD’li vekil, çifte seçim yenilgisinin ardından partinin bugün bir kriz toplantısı yapacağını açıkladı. Vekillerden beri, “Ya şimdi ya hiç” derken, Nahles üzerindeki baskının arttığını söyledi. Diğer vekil ise şu an Nahles’in yerine bir aday olmadığının altını çizerek “Devrimi şu an başlatmak isteyen biri olduğunu sanmıyorum” diye konuştu.

Nahles’in kendisi ise grup başkanlığı görevine devam edip etmemesi konusunda parti içinde bir oylama yapılmasını istediğini açıkladı.

Olası senaryolar

Uzmanlar, hem Almanya Başbakanı Angela Merkel’in görevini bırakmaya hazırlandığı, hem de Merkel’in partisi ile SPD arasındaki ‘büyük koalisyon’da çatırdamalar yaşandığı bir dönemde SPD’nin karışmasının ülkede siyasi gerilime yol açacağı yorumu yapıyor. Nahles’in grup başkanlığını kaybetmesinin parti liderliğini de zayıflatacağı, bu durumun da SPD içinde Merkel’in sağ partisi ile koalisyona karşı çıkan kanadı güçlendireceği belirtiliyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.