DünyaManşet

Almanya’da ipi göğüsleyen Scholz olası koalisyon ortaklarını açıkladı: Yeşiller ve FDF

0

Almanya, dün (26 Eylül Pazar) seçimi yaptı. Resmi geçici sonuçlara göre, , birinci parti konumundaki Sosyal Demokrat Parti‘nin (SPD) başbakan adayı Olaf Scholz, yeni hükümeti, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) ile kuracağını açıkladı.

Almanya’da parlamento seçimlerini geçici resmi sonuçlara göre SPD kazandı. Yıllardır süren düşüş eğilimini tersine çevirmeyi başaran parti, adayı Scholz ile oy oranını yüzde 25,7’ye yükseltti.  Bu seçimlerle birlikte siyaseti bırakan Angela Merkel başbakanlığında 16 yıldır iktidarda olan Hristiyan Demokrat Birlik/Hristiyan Sosyal Birlik (CDU/CSU) ise yüzde 24,1 ile tarihinin en düşük oy oranını kaydetti.

Seçimlere yüksek hedeflerle giren ancak kısa sürede anketlerde kan kaybeden Yeşiller ise seçimlerde oyların yüzde 14,8’ini almayı başararak ülkedeki üçüncü büyük siyasi güç konumuna yükseldi.

Geçici resmi sonuçlara göre SPD’nin sandalye sayısı 2017 seçimlerine göre 53 artarak 206’ya yükseldi. CDU/CSU 246 sandalyeden 196’ya düşerken Yeşiller 67 olan sandalye sayısını 118’e çıkardı. FDP 80 olan sandalye sayısını 92’ye yükseltti, Sol Parti 69 sandalyeden 39’a geriledi. Aşırı sağcı AfD ise meclise 83 milletvekili ile girecek.

Ülkenin kuzeyindeki Schleswig-Holstein eyaletinde Danimarkalı azınlığın partisi olan ve yüzde 5’lik barajdan muaf bulunan Schleswig Seçmenler Birliği ise mecliste bir milletvekili ile temsil edilecek

Scholz: Seçmen hükümeti bizim kurmamızı istedi

Resmi geçici sonuçlara göre başbakanlığı kazandığını açıklayan sosyal demokrat Scholz,”CDU, seçmenden hükûmette olmaması gerektiği mesajını aldı. Hükûmeti bizim kurmamız gerektiği mesajını verdiler. SPD, Yeşiller ve FDP partilerini güçlendirdiler. Gelecek hükûmette bu partiler olmalı” dedi.

Scholz, gelecek hükümetin önünde “üç büyük zorluk” olacağını söyledi:

  • Toplumda daha çok saygı yaratmak,
  • Ülkedeki endüstriyi modernleştirmek,
  • İnsan eliyle meydana gelen iklim değişikliğini durdurmak ve yavaşlatmak. 

Hükümet Noel’e kadar kurulacak

Ülkede 2017 seçimlerinden sonra koalisyon hükümeti yaklaşık altı ay sonra kurulabilmişti. Scholz ise Noel‘e kadar anlaşmayı tamamlayıp hükümeti kurabilmeyi umuyor.

Partilerin bugün gayrı resmi olarak ilk görüşmelere başlaması bekleniyor. Scholz’un Yeşiller ile FDP ile anlaşabilmesi halinde, Yeşillerin geçmişte SPD ile kurdukları ikili koalisyondaki Joschka Fischer örneği üzerinden dışişleri bakanlığını isteyebileceği, iş dünyasına yakın liberal FDP’nin de maliye bakanlığını talep edeceği belirtiliyor.

SPD’nin hükümeti kurabilmesi halinde 2005’ten bu yana ilk kez hükümetin büyük ortağı olacak ve Merkel’in liderliğindeki muhafazakâr liderliğindeki hükümetlere 16 yıl sonra son vermiş olacak. 63 yaşındaki Scholz, bu senaryoda Willy Brandt, Helmut Schmidt ve Gerhard Schroeder‘den sonra 2. Dünya Savaşı’ndan sonra dördüncü SPD’li başbakan olacak.

Scholz’un koalisyon pazarlıklarında başarılı olamaması halinde, hükümet kurma görevi, tarihi oy kaybına rağmen CDU/CSU’ya verilecek. Partinin başbakan adayı Armin Laschet de hükümeti kendisinin kurmak istediğini söylemişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.