EnerjiManşet

Almanya’da içten yanmalı motorlu otomobillerin satışına yasak talebi

0

Almanya Federal Konseyi (Bundestrat) içten yanmalı motorlu otomobillerin satışının yasaklanmasını öngören ve tüm partiler tarafından desteklenen bir yasa teklifini kabul etti.

26

Der Spiegel dergisine konu hakkında değerlendirme yapan Almanya Yeşiller Partisi’nden Oliver Krischer eğer Paris Anlaşması ciddiye alınıyorsa 2030 yılından sonra sokaklarda hiç yeni içten yanmalı motora sahip araç olmaması gerektiğini söyledi.

Hollanda ve Norveç’te de benzer çalışmalar var

Almanya’ya benzer şekilde Hollanda meclisinde Nisan, Norveç meclisinde ise Haziran ayında 2025 yılından itibaren yalnızca elektrikli motorlara sahip araç satışına izin verilmesi gerektiği yönünde tartışmalar yapılmıştı.

Hindistan’ın 2030 hedefi % 100 elektrikli

Hindistan Enerji Bakanı Piyush Goyal tarafından Mart ayında yapılan bir açıklamada ise hükümetlerinin ülkedeki elektrikli araç sayısını artıracak yeni bir plan üzerinde çalıştığını açıklamıştı.

Goyal planlarının Hindistan’da ön ödeme olmadan, taksitli şekilde elektrikli araç satılabilmesi olduğunu, bu sayede 2030 yılında ülkedeki tüm motorlu araçların elektrikli olabileceğini söylemişti.

Almanya’nın 2020 hedefi 1 milyon elektrikli araç

Almanya hükümeti 2020 yılı için 1 milyon elektrikli araç satış hedefi koysa da henüz bu alanda istenilen başarı yakalanabilmiş değil. 2015 sonu itibari ile ülkede 130 bin hibrit, 25 bin de elektrikli otomobil bulunuyordu.

Almanya bu rakamları artırmak için bu yılın Nisan ayında yeni bir teşvik program açıklamıştı. Program ile liste fiyatı üzerinden tam elektrikli araçlar için 4.000, hibrit elektrikli araçlar için ise 3.000 avroluk indirim sağlanmıştı.

Bu indirimin otomobil üreticileri ve Almanya yönetimi tarafından yarı yarıya paylaşılması kararlaştırılmıştı. Alman hükümeti 2016-2019 yıllarını kapsayacak bu program için 600 milyon avroluk kaynak ayırmıştı.

 

(Yeşil Ekonomi)

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.