Jens Anker tarafından Berliner Morgenpost‘ta yayınlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Cana Ece Mungan‘ın çevirisiyle sunuyoruz.
***
Berlin Belediyesi’ne bağlı atık toplama ve taşımadan sorumlu bir şirket olan “Berliner Stadreinigung” (BSR), yabani ot ilacı glifosat maddesinin kullanımından vazgeçmeyeceğini belirtti. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yapılan araştırmalara ait bilimsel verilerin değerlendirilmesi sonucu glifosatın “muhtemel karserojen” olduğunu açıkladı. Şimdiye kadar sakıncasız olarak görülen bu pestisitin Avrupa’daki ruhsat geçerlilik süresi bu sene bitecek.
Yeşiller Parti Grubu Doğa Koruma Uzmanı Altuğ, “Berlin Senatosu glifosatı engellemeli”
Almanya Yeşilleri, herbisit kullanımının kaldırılmasını talep ettiler. Parti grubu doğa koruma uzmanı Turgut Altuğ, “Berlin Senatosu’nun glifosatın Berlin’de kullanımının önüne geçmesini talep ediyoruz.” diyor ve ekliyor, “Senato, Berlinlileri bu sağlık riskiyle daha fazla karşı karşıya bırakmamalıdır. Bu, senatonun yeni alternatif arayışına girmesi için kayda değer bir konu teşkil etmektedir.”
BSR, yaya kaldırımlarının temizlenmesinde glifosat içeren “Roundup Roto” adlı ilacı az miktarda kullandığı iddiasında. Şirket sözcüsü Sebastian Harnisch, “Rotofix olarak adlandırılan prosedürde Roundup Roto özel bir silindir ile yabani bitkilere sürülmekte, ilaç püskürtülmemektedir” diyor. “BSR bu sene bu işlemi aşaği yukarı 150 kilometre çalışma yolunda gerçekleştirmiştir.” BSR yılda toplam 520,000 kilometre kaldırım çalışması yürütüyor.
Herbisitin, Berlin Bitki Koruma Dairesi‘nin onayı üzerine kullanıldığı ve sadece bu işlem hakkında özel eğitilen çalışanların görevlendirildiği belirtiliyor. “Herbisit kullanımındaki silindirler maddenin toprağın altına inmesini önlüyor. Bu nedenden dolayı herbisiti yağış zamanlarında kullanmıyoruz” diye ekliyor Harnisch. Berlin Çevre Müdürlüğü’ne göre bu herbisitin kullanımı tehlikeli bir madde olmasına rağmen kabul edilebilir. İlacın çoğunlukla kaldırımın binaya yakın kenarlarında kullanıldığı ve diğer mekanik tür işlemlerin masrafının çok yüksek olduğu belirtiliyor. Ayrıca bazı bitkilerin de yok edilmeye karşı çok inatçı oldukları öne sürülüyor.
Glifosat ilk olarak Amerikalı şirket Monsanto tarafından dünyaya ‘Roundup’ adıyla pazarlanmış ve bugün en çok satılan yabani ot ilaçlarından biri olmuştur. Bugün bu maddeyı içeren çok sayıda ürün bulunmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü şimdiye kadar maddeyi sakıncasız olarak değerlendirmişti. Fakat şimdi fikir değiştirdi. Lyon’da konumlanan Uluslararası Kanser Araştırma Kurumu (IARC) Mart 2015’te bu yabani ot ilacını “muhtemel kanserojen” olarak sınıflandırıldı. Buna İsveç ve Kanada’da gerçekleştirilen yeni araştırmalar yol açtı.
Bu yeni araştırmalarda insanların sağlık durumunun maddeyle temas sonrası ne denli etkilendiği araştırıldı. Temasta bulunan kişilerde kötü huylu lenf sistemi hastalıklarına yakalanma riskinin daha yüksek olduğunun tespit edildiği açıklandı. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü’nüne göre glifosatın fareler ve sıçanlarda tümöre yol açtığına dair artık yeterince kanıt bulunmakta.
Harnisch “Glifosata dair tartışmalar çerçevesinde BSR Rotofix alternatifleri araştırmaktadır.” diyor. Su buharı ile yapılan bir testin istenilen sonuçları ortaya çıkarmadığını belirtiyor. “Halk bizden kaldırım yollarındaki yabani otları etkili bir şekilde temizlememizi beklediğinden şimdilik Rotofix prosedürüne devam edeceğiz.” Berlin bitki koruma yasasına göre bitki koruma ilaçları açık alanlarda sadece tarım, ormancılık ve bahçecilik amacıyla uygulanabilir.
Haberin Almanca Orijinali
Haber: Jens Anker – Berliner Morgenpost
Yeşil Gazete için Çeviren: Cana Ece Mungan
(Yeşil Gazete, Berliner Morgenpost)