DünyaKoronavirüs SalgınıManşetSağlık

Almanya yeniden kapanıyor: Koronavirüse karşı harekete geçmek zorundayız

0
Fotoğraf: Reuters

Almanya‘da koronavirüs vakalarında yaşanan artış sebebiyle Başbakan Angela Merkel, yeniden kapanma kararı aldıklarını açıkladı. Dün, Merkel ve eyalet başbakanları bir video konferans düzenleyerek yeni kapanma önlemleri ele aldı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, toplantı sonrası yaptığı açıklamada mevcut kısıtlamalara rağmen vakalarda artış yaşandığını, kliniklerin ağır bir yük altında olduğunu vurguladı.

16 Aralık’tan itibaren kapanıyor

Merkel, ‘Bütün bunların Noel tatil günlerine etkisi olacağının farkındayız, ancak harekete geçmek zorundayız’ ifadelerini kullandı.

Ülkede Noel günlerine özel olmak üzere aile bireyleri dışında, aileye yakın kesimden en fazla dört kişinin daha eve davet edilmesine izin var. Yılbaşı için ise herhangi bir istisna uygulanmayacak.

16 Aralık tarihinden itibaren 10 Ocak’a kadar geçerli olacak yeni kapanma önlemlerinde perakende satış yapan tüm işletmeler kapalı olacak.

Kuaförler, kozmetik salonları, dövmeciler, masaj salonları da kapalı olacak işletmeler arasında. Yalnızca marketler, pazarlar, eve servis yapan işletmeler, içecek marketleri, eczaneler, temizlik ve hijyen ürünlerinin satıldığı mağazalar, gözlük, kulaklık gibi ürünlerin satıldığı mağazalar, benzin istasyonları, bankalar, postaneler, gazete satış bayileri kapanma uygulamasından muaf tutulacak.

Kamu yardımları artacak

Kapanan işletmelere yapılan kamu yardımlarının miktarının da artırılması planlanıyor.

Okul ve anaokullarının da belirtilen tarihler arasında kapalı olmasına karar verildi. Noel günleri olan 24-26 Aralık haricinde sosyal temasın iki haneden en fazla beş kişi olacak şekilde sınırlandırılması öngörülüyor. Bu süre zarfında da kamuya açık alanlarda alkol tüketimi yasaklanacak.

Alınan yeni önlemler çerçevesinde yılbaşında ülke genelinde toplantı yasağının uygulanması ve fişek satışının da yasaklanması planlanıyor. Öte yandan, huzurevlerinde ise koronavirüs testi zorunlu olacak.

‘Kapanma süresi uzayabilir’

Bavyera Başkanı Markus Söder, önlemlerin 10 Ocak’a kadar planlandığını ancak gerektiği müddetçe yürürlükte kalacağını ifade etti. Markus Söder, Başbakan Merkel ve eyalet başbakanlarının kapanma önlemleri üzerinde uzlaşmasının sevindirici olduğunu söyledi.

Almanya’da salgın ile ilgili en yetkili makamlardan Robert Koch Enstitüsü‘nün açıkladığı verilere göre, son 24 saatte 20 bin 200 kişide koronavirüs tespit edildi. Bu rakamla birlikte ülkede toplam vaka sayısı 1 milyon 320 bin 716’ya çıktı.

Son 24 saatte hayatını kaybedenlerin sayısı 321 olarak açıklanırken, koronavirüs kaynaklı ölüm sayısı 21 bin 787 oldu.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.