DünyaManşet

Almanya seçimlerinde tartışılan Jamaika Koalisyonu nedir?

0

Almanya’da Sosyal Demokrat Parti’nin (SDP) muhalefette kalacağını açıklamasıyla birlikte gözler yeni seçeneklere çevrildi. Hristiyan Demokrat lider Angela Merkel’in Yeşiller ve liberal FDP ile gitmesi öngörülen koalisyon seçeneğine partilerin renklerinden dolayı ‘Jamaika Koalisyonu’ adı verildi.

Almanya’da Federal Meclis seçimlerinde Angela Merkel liderliğindeki Hristiyan Demokratik Birlik (CDU/CSU) yaklaşık yüzde 33 oyla birinci parti haline gelmişti. Bir önceki dönemde hükümet ortağı Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nin (SPD) ana muhalefet partisi olacağını açıklamasından sonra koalisyon için farklı alternatifler dillendiriliyor.

“Merkel’siz hükümet yok”

CDU lideri Merkel, seçim sonrasında, “Biz en büyük gücüz, hükümeti kurma görevi bize verildi ve bir karşı hükümet kurulamaz” dedi. Sol cepheden beklenen bir diğer koalisyon seçeneği SPD, Yeşiller ve Sol Parti birlikteliğiydi. Ancak seçim sonuçları sonrasında üç partinin mecliste yeterli sandalye sayısına ulaşamaması, bu ihtimali geçersiz kılmakta. Yeşiller ve Sol Parti yüzde 1’in altında oylarını arttırmış olsa da, SPD’nin yüzde 5’in üzerinde oy kaybetmesi, koalisyon alternatifinin rafa kaldırılmasında önemli bir etkisi olduğu gözleniyor.

“Jamaika Koalisyonu”

SPD’nin ana muhalefeti aşırı sağcı Demokrasi için Alternatif’e (AfD) bırakmak istememesi sonucunda muhalefette kalmayı seçmesi, bir önceki seçimlerde kurulan CSU-SPD koalisyonunu da olanaksız kılmakta. Bu durumda Alman basınında en çok üzerinde durulan koalisyon ihtimali ‘Jamaika’ olarak adlandırılan seçenek belirtilmekte. Bu koalisyon seçeneği CSU’nun siyah, liberal Hür Demokratların (FDP) sarı, Yeşillerin ise yeşil parti renklerinin ‘Jamaika’ bayrağının renklerini çağrıştırmasından dolayı bu isim verilmekte.

 

(Gazete Duvar)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.