DünyaManşet

Almanya ‘sağa çekiyor’: Eyalet seçimlerinde iktidar ortakları kan kaybetti, aşırı sağ patlama yaptı

0

Almanya‘da Eyalet Meclisi seçimlerini Bavyera’da Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Hessen‘de ise Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU)  ilk sırada tamamladı. İktidardaki Sosyal Demokrat, Yeşilller ve Liberaller ise büyük ölçüde kan kaybetti.

Aşırı sağ, göç ve ekonomik konuların öncelikle ön plana çıktığı seçimlerden en kazançlı çıkan faşist Almanya için Alternatif Partisi (AfD) partisi oldu. AfD, her iki eyalette de ikinci büyük parti konumuna yükseldi. Federal Hükümeti oluşturan Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller Partisi ve Hür Demokrat Parti (FDP), her iki seçimin de kaybedenleri oldu.

“Muhafazakar siyasetin kalesi” olarak bilinen iki eyalette yaşayan 14 milyon kayıtlı seçmen, ülkedeki toplam seçmenin beşte birini oluşturuyor. Seçimlerin Başbakan Olaf Scholz‘un iki yıldır iktidarda bulunan koalisyon hükümeti için “güven oylamasına” dönüştüğü belirtiliyor. Almanya’nın en büyük eyaleti Bavyera’daki iktidar oylarının düşüşü de “ilk yarı karnesi”nin kırık notlarla dolu olduğunu gösteriyor.

Sonuçları iktidar için “felaket” olarak yorumlayan ülkenin en çok satan haftalık Der Spiegel Dergisi, “İki yıl içinde yeniden seçilmek istiyorsa koalisyon hükümetinin baştan aşağı  toparlanması gerekiyor” değerlendirmesi yaptı.

Alman sağının yükselişi

Euronews‘in aktardığına göre, sandık çıkış anketlerinde Yeşiller’le koalisyon hükümeti yürüten CDU, Hessen’de 2018’deki seçimlere göre oyunu 8,5 puan artırarak yüzde 35,5 ile birinci sırada yer aldı. Bavyera’da ise CSU oyların yüzde 37’sini alarak birinci parti oldu. CSU’nun oyları bir önceki seçime göre 0,2 puan azaldı. Hessen’de son 24 yıldır yerel seçimleri ana muhalefetteki CDU, Bavyera’da ise 1957 yılından bu yana CSU kazanıyor.

AfD, yüzde 18,4 (+5,3) oyla Hessen Eyaleti’nde de ikinci parti konumuna yükselirken Yeşiller yüzde 14,8 (-5), SPD yüzde 15,1 (-4,7), FDP yüzde 5 (-2,5) ve Sol Parti yüzde 3,1 (-3,2) oy aldı.

Yeşiller Partisi’nin, bir önceki seçimlere göre oyları, Bavyera’da 4,3, Hessen’de ise 1,6 puan azaldı.

Yeşiller’in Hessen Eyaleti Başkanı ve Eyalet Başbakan Yardımcısı Tarek Al-Wazir,  seçim sonuçlarından memnun olmadıklarını, daha iyi bir sonuç beklediklerini söyledi. Bununla birlikte CDU ile koalisyon hükümetini sürdürmek istediklerini de sözlerine ekledi.

Bavyera’da da en büyük sıçramayı ise aşırı sağcı AfD yaptı. Bir önceki seçime göre oyunu 4,8 puan artıran AfD yüzde 15 ile üçüncü en çok oy alan parti oldu.  Yeşiller yüzde 14,4 (-3,2), Freie Wähler yüzde 15,8 (+4,2), SPD yüzde 8,4 (-1,3), FDP yüzde 3 (-2,1) oy aldı.

SPD hezimet yaşadı

Başbakan Olaf Scholz’un partisi SPD ise, daha önce de başbakanlığa aday olmuş ve halen  Federal İçişleri Bakanlığı görevini yürüten Nancy Feaser ile beş yıl önce yapılan seçimlere göre Hessen’de 3,8, Bavyera’da ise 1,2 puan kaybetti. Feaser,  bu eyalette yüzde 15 oranında oy alabildi.

Koalisyon ortağı partilerden Hür Demokrat Parti (FDP) Bavyera’da yüzde 3 oy ile meclis dışında kalırken, Hessen’de yüzde 5’lik seçim barajını geçip geçmeyeceği oyların tamamının sayılmasının ardından belli olacak.

Bu sonuçların ardından Bavyera’da halihazırdaki hükümet olan CSU ve Özgür Seçmenler Partisi’nin (FW) görevine devam etmesi bekleniyor. Hessen eyaletinde ise CDU’nun yine Yeşiller ile olan hükümet ortaklığını devam ettireceği öngörülüyor.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.