ManşetEnerji

Almanya parlamentosu yenilenebilir enerji yasasını kabul etti

0

Almanya parlamentosu ülkenin yeni Yenilenebilir Enerji Kaynak Yasası’nı hükümetteki Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU) – Hıristiyan Sosyal Birliği (CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) oyları ile 7 Aralık 2020 günü kabul etti.

Yasa, 1 Ocak 2021 tarihinde yürürlüğe girecek.

Yeşiller: İklim kriziyle mücadele yetersiz

Parlamentoda 357 kabule karşılık 260 ret oyu ile kabul edilen yasa önerisine sol parti – Die Linke ve Yeşiller hedeflerin iklim değişikliği ile mücadele açısından yetersizliği, liberal FDP partisi ise yasa teklifinde negatif emisyon teknolojilerinin yer almadığı gerekçeleri ile destek vermedi.

Yeşil Ekonomi’nin aktardığına göre yasa, Almanya’nın 2030 yılı elektrik üretiminin yüzde 65 oranında yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanmasını ve ülkenin 2050 yılında karbon nötr olmasını hedefliyor.

Yasa Almanya’nın 2030 yılında güneş enerjisinde 100 GW, karasal rüzgâr enerjisinde 71 GW ve kıyı ötesi rüzgâr enerjisi alanında 20 GW kurulu güce ulaşmasını hedefliyor.

Ülkenin Ekim ayı sonu itibari ile güneş enerjisi gücü 53,18 GW’a, Haziran ayı sonu itibari ile de karasal rüzgar enerjisi gücü 54,4 GW’a, kıyı ötesi rüzgâr enerjisi gücü ise 20 GW’a ulaşmıştı.

Rüzgâr ve güneş sektörleri yasaya tepkili

Ülkenin rüzgâr ve güneş enerjisi sektör temsilcileri de kabul edilen kanuna tepki gösterdiler. Sektör temsilcileri başta rüzgar ve güneş enerjisi tesislerinin 20 yıllık sürenin sonunda alım garantilerinin sonlandırılmasına tepki gösterdiler.

Rüzgâr enerjisi sektör temsilcileri bu durumun gelecek beş yıllık dönemde 16 GW’lık rüzgâr enerjisi gücünün devreden çıkmasına neden olacağı uyarısında bulunuyorlar.

Bununla birlikte yasa önerisinin kamuya açıklanan ilk taslağında ülkenin güney bölgelerinden rüzgâr enerjisi yatırımlarının teşvik edilmesine ve eskiyen türbinler için yeniden güçlendirme projelerinin teşvik edilmesi gibi alanlarda açık hükümler varken parlamentoda kabul edilen metinde bu bölümün kalkmış olması da sektör temsilcilerinin eleştirdiği noktalardan oldu.

‘Güneşte hedef yıllık 10 GW’ın üzerinde olmalı’

Güneşe enerjisi sektörü ise yasada güneş enerjisinde yıllık artışın 5 GW’ın altında öngörülmesine tepki gösterirken, asgari olarak yıllık 10 GW’lık yeni kurulu güç hedefinin belirlenmesi gerektiğini savunuyorlar.

Yürürlüğe girecek düzenleme güneş enerjisi uygulamalarında da önemli değişiklik getirecek. Yeni düzenleme ile ticari bina çatılarında inşa edilecek 750 kW üstü güce sahip güneş enerjisi kurulumları için kapasite tahsis yarışmalarına girilmesi gerekecek.

300 ile 750 kW arası kurulu güce sahip kurulumlar için üretilecek elektriğin yüzde 50 oranında öz tüketim için kullanılması halinde yarışma şartı kalkacak. 300 kW altı kurulumlar ise yarışma şartından tamamen muaf olacak.

Bununla birlikte konut tipi kurulumlardan sağlanan güneş elektriği tüketimi için uygulanan EEG harcı muafiyetinin sınırı yıllık 10 Megavat-saat’den (MWh), 30 MWh’e yükseltilmesi de sektör temsilcileri tarafından olumlu karşılandı.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.