Hayvan HaklarıManşet

Almanya, erkek civcivleri doğar doğmaz öğüterek öldürmeyen ilk ülke olma yolunda

0

Almanya yumurta endüstrisinde “atık” olarak görülen erkek civcivleri öğütme makinesine göndermeyeceğini açıkladı. Uygulama 2017’den itibaren yürürlüğe girecek.

Almanya Tarım Bakanı Christian Schmidt yaptığı açıklamada, kuluçka aşamasındaki civcivlerin gelişmeden erkek olanını ayıran bir teknolojiye dayanarak bu kararı aldıklarını söyledi.

Almanya’da her yıl 45 milyon erkek civciv doğar doğmaz öldürülüyor

22civciv4

Sadece Almanya’da her sene 45 milyon erkek civcivin doğar doğmaz öldürüldüğü hesaplanıyor. Öldürme yöntemleri arasında; canlı canlı öğütme, yakma, gazla zehirleme,  ezme, poşetlerde nefessiz bırakarak öldürme yöntemleri yer alıyor. Öldürülmeyen bazı civcivler de pazarlarda ve pet shoplarda boyanarak satılıyor.

Erkek civcivler tüm dünyada olduğı gibi Türkiye’de de doğar doğmaz öldürülüyor

Yeryüzüne Özgürlük Derneği sözcüsü Güray Tezcan “Yeni teknoloji sayesinde hayvanların kurtulduğu algısı yanlış; hayvanlar uzun süredir toprak yerine teknolojiyle tasarlanan büyük üretim bantlarında doğuyor ve teknolojik öğütme makinelerinde öldürülüyordu. Bilim-teknolojinin canlılara getirdiği faydalar, şu güne kadar verdiği zararları anca karşılar.” dedi.

23.civciv8

Feminist Hayvanlar grubundan Semra Karasu ise “Öğütme makinesinin olmadığı bir yumurta üretim ortamında da hayvanlara yine yalnızca kadınlıkları sömürülebildiği kadar yaşam şansı tanınacak. Günümüzün piyasa koşullarında, dişi hayvanın bedeni esir alınamadan, doğurganlık kötüye kullanılamadan peynir, sahanda yumurta veya dondurma elde edilemez.” dedi.

Derin Ekoloji Derneği Başkanı Burcu Çelik, bu karar olumlu gibi görünsede gerçekte katliamın boyutunu gözler önüne seriyor derken, “Bize Türkiye’de de bu uygulama var mı diye soruyorlar cevabımız maalesef evet. Üstelik bu katliamlar helal kesim adı altında yapılıyor. Doğan her erkek civcivin öğütülmesi nasıl helal olabilir ki? İnsanlar kandırılıyor, zulüm gizleniyor” şeklinde konuştu.

Türkiye’de de geçtiğimiz günlerde tavuk ve yumurta işletmecilerinin civcivleri bidon veya poşetlere kapatarak boğdukları gündeme gelmişti. Firma yetkilileri uygulamanın yasal olduğunu söyleyerek kendilerini savunmuştu.

Almanya’nın erkek civciv kararının AB ülkelerinde ve AB uygulamalarını örnek alan Türkiye’de nasıl yankı bulacağı önümüzdeki günlerde belli olacak.

 

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.